Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tillbaka till jorden

Tillbaka till jorden

Inbunden bok. B. Wahlströms Bokförlag. Debutboken!. 1974. 256 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Debutboken! Årtalet "1976" vackert skrivet på försättsbladet.
Debuten
I ett decennium från mitten av 20-talet hade Bernhard huvudsakligen försörjt sin växande familj genom att producera noveller för pressen. Enligt hans egna förteckningar skrev han under åren 1926-41 inte mindre än 369 noveller.

Debuten i bokform kom med bonderomanen Jorden är god (1936), senare återutgiven under titeln Tillbaka till jorden. Bernhard Nordh, som nu bodde utanför Uppsala, begav sig till det närbelägna Lindblads förlag med sitt prydligt utskrivna manuskript till debutboken. Och han fortsatte att ha Lindblads som sitt huvudförlag. Romandebuten skildrar en gård långt uppe i Lappland där arbetslösa på 1930-talet bildar ett slags kollektiv för att hjälpa en bonde att rädda och utveckla sin gård.
Joel Bernhard Nordh, född 19 april 1900 i en fattig statarmiljö i Björklinge socken, Uppland som utomäktenskapligt barn till en piga, död 9 augusti 1972 i Uppsala, var en svensk författare, skogsarbetare och rallare.
Från senare hälften av 30-talet till mitten av 80-talet var Bernhard Nordh en av de allra mest lästa författarna i vårt land med en jättepublik. I år är det hundra år sedan författaren föddes. Och i Vilhelmina, som inspirerat flera av hans nybyggarromaner, bildar man nu ett Bernhard Nordh-sällskap.

Vem var Bernhard Nordh? Han föddes den 19 april 1900 på en gård i Björklinge och växte upp i Norduppland, först hos morföräldrarna och sedan i en statarfamilj som den ensamstående modern bildade tillsammans med lantarbetaren Johan Nordh.

Efter konfirmationen fick Bernhard göra rätt för sig i arbetslivet, bl.a. på ett gjuteri och som rallare. Politiskt var han organiserad syndikalist i ungdomen. Hösten 1918 reste han till Jämtland och blev kraftverksbyggare. Följande stationer i hans arbetsliv blev järnverket i Avesta och pappersbruket i Hallstavik, men tidvis luffade han på landsvägarna. I maj 1919 bar det av till Norrland igen där han försökte leva som eremit i vildmarken men insjuknade och åter måste bege sig söderut. Han blev nu bl.a. torvarbetare och diversejobbare.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish