Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ansikte av eld

Ansikte av eld

Albert Bonniers Förlag 2008. Inbunden med skyddsomslag, 511 sidor, 830 gram.

Nära nyskick. I sina tidiga romaner förhöll sig Björn Ranelid till språket som en frijazzmusiker till de musikaliska formelementen. Likt frijazzens pionjärer vände och vred Ranelid på uttrycksformens allra minsta beståndsdelar. Han sökte sig bortom givna mönster och föreskrifter, bortom konventioner och invanda betydelser.

Där frijazzmusikerna borrade på djupet för att finna en andlig grund bortom det tillfälliga, bröt Ranelid ner språket för att skapa ett nytt språk, ett genomlitterariserat konstspråk som inte besudlats av sociala och mänskliga hierarkier, som inte korrumperats och förtingligats av domarna, av dem som i religioners, ideolo­giers och politiska utopiers namn dömer människor som inte lever upp till de föreskrivna idealen. Med Ahlin har Ranelid alltid sjungit för de dömda.

Någon gång i mitten av 90-talet hade Ranelid genomfört sitt ­kritiska språkarbete. Han hade ersatt det korrumperade språket med sitt eget, profetisk-evangeliska uttryck. Och vad större var: Björn Ranelid hade nått en bred läsekrets som anammat och i sin läsning integrerat hans språksyn.

I det läget hade också hans ­mödosamma ­nedbrytningsarbete banat väg för ett språkflöde, som även det saknar motsvarighet i den samtida svenskspråkiga romanen. Nu känner vi igen en ny bok av Björn Ranelid redan på dess första mening: ?Kärleken stavar aldrig fel när den skriver, ty den behärskar alla språk.?

Med den meningen inleder ­Ranelid sin nya roman Ansikte av eld. Titeln syftar på den ena huvudpersonens kind. Den vanpryds av ett flammande märke. Saskia, som kvinnan heter, fick redan av sin mor höra att hon var vanskapt.

Märket kommer även att spegla ett inre trauma, liksom de yttre förkastelsedomar som drabbar Saskia i tonåren. Hon blir, kort sagt, en förslagen narkoman och prostituerad, som lämnar bort det barn hon föder vid 14 års ­ålder. Men eldsmärket blir ett adelsmärke när Saskia bryter med knarkarlivet och arbetar i hemtjänsten i Stockholm, som en av samariterna i ?världens minsta armé? med Ranelids ord.

I sitt arbete träffar Saskia den 92-åriga änkan Greta Anker, som lever i en paradvåning på Strandvägen, omgiven av den utsöktaste konst (bland annat en okänd ­Picasso-tavla) och de vackraste mattor. Greta Anker är en livsnjutare. Hon tar långa varmbad till ackompanjemang av Bach och Mozart, inget fjantigt duschande där inte. Hon avrundar sina måltider med musik, litterära diskussioner och en cigarill.

Greta Anker är en typiskt ranelidsk ges­talt. Som sådan är hon också en rebell. Hon har aldrig förnekat sin härkomst. Hennes far var fiskare på Baskemölla ­(Ranelid är noggrann med att fiskelägen skall ta prepositionen ?på?, en preposition som annars främst används för att ge kälkborgerskapets bostadsområden högre status), och Greta Anker kände sig alltid främmande inför sin makes, en överläkare och framgångsrik hjärnforskare, värderingar och sociala vanor. Men hon älskade ho

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789100119188
Titel
Ansikte av eld
Författare
Ranelid, Björn
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2008
Omfång
510 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Greta Anker växte upp på det lilla fiskeläget Baskemölla på Österlen, där pappan var fiskare och skeppare. När Greta var tolv år omkom hennes far i en olyckshändelse och mamman, som var sömmerska, fick dra ett tungt lass med försörjningen av tre barn. Så småningom flyttade Greta till en moster i Stockholm där hon hjälpte till i hushållet samtidigt som hon utbildade sig till sjuksköterska.       I Sophiahemmets park möter Greta en dag professorn och överläkaren Erik Rosander, som är tjugosju år äldre. Han har hustru och tre vuxna döttrar, men lämnar sin familj och gifter sig med Greta. Och i ett slag förändras Gretas tillvaro. Hennes hem blir en stor våning på Strandvägen med vackra möbler och dyrbar konst, hon följer Erik på resor runt om i världen, hennes umgänge består av den tidens berömdheter. Efter åtta år föder Greta en son, en liten pojke som är svårt skadad och som omedelbart lämnas bort. För Erik existerar barnet inte och det kan Greta aldrig förlåta honom.       Nu är Greta Anker nittiotvå år och änka sedan många år. Hon är fortfarande vital, men får hjälp av hemtjänsten med en del praktiska bestyr. Särskilt fäster hon sig vid Saskia, en ung kvinna med ett hårt, tragiskt liv bakom sig. Greta är mycket förmögen och Eriks numera vuxna barnbarn oroar sig för att vänskapen mellan Saskia och Greta ska bli för stark. Men den dagen Greta finner Eriks dagböcker och blir varse att hon levt med en dold och en synlig sida av mannen behöver hon mer än någonsin Saskia, kvinnan med ett ansikte av eld.Björn Ranelids Ansikte av eld är en brännande roman om klassamhället, om ålderdomens problem och möjligheter, om utslagna människor som reser sig, en roman som slutligen ställer frågan: vem eller vad avgör den enskilda människans värde?