Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Matresan genom Småland

Matresan genom Småland

Förlagsny inbunden bok. B-InteraQtive Publishing. 2021. 83 sidor.

Matresan genom Småland är en kulinarisk rundtur i ett landskap vars kultur och människor har omskrivits av så många framstående författare. Vid sidan av att ofta ha beskrivits så är det småländska köket en unik smakupplevelse, både på plats och att ta med sig in i det egna köket. Denna bok har kommit till i detta syfte. Sedan år 2009 är isterband, råstuvad potatis, rårörda lingon samt ostkaka med grädde och sylt, officiellt Smålands landskapsrätt. Ingredienserna till detta utgår i hög grad från det gamla bondesamhällets strävan att ta tillvara allt som djur, skog och åkerfält producerade. Detta var särskilt viktigt på de steniga och magra jordarna i Småland där svält och andra umbäranden ständigt låg på lur. Idag är samtliga dessa rätter betraktade som ädla delikatesser även långt utanför de småländska gränserna. Vid sidan av landskapsrätten får vi i Matresan genom Småland stifta bekantskap med den vegetariska småländska matlagningskonsten. Detta med inspiration från bland annat Smålands, ja hela Sveriges mest kände vetenskapsman, Carl von Linnés, skrivande och utlåtanden. Eller varför inte hyttsill och andra maträtter från Smålands hantverks- och entreprenöriella kultur som så starkt präglar landskapet. Idogheten är som bekant den starkaste drivkraften i det småländska varumärket. Självfallet har vi förstås inte heller glömt ölen, från både mikrobryggerier och lite större. Där ett recept på en ädel men alltför bortglömd dryck, Svagdricka, fungerar som exempel för den som vill göra en egen anrättning på humle och kornmalt. Kroppkakan, som är en småländsk och öländsk skapelse, fast med olika tillagningssätt är en annan anrättning som det finns både recept och destination för äkta avsmakning inkluderad i boken. Detta är några av de teman som boken är uppbyggd kring. Allt detta är kryddade med lokala myter, historia och förstås människorna som bidrog till att föra matkulturen vidare och utveckla den. Denna småländska matresa äger således rum på flera plan. Den kan fungera som guide och inspiration i ditt eget kök och matlagning inklusive kvällsläsning av de berättelser och historiebeskrivningar boken innehåller. Eller som resesällskap och vägledare genom Smålands steniga fält, graniga skogar, byar och småstadsliv till de pittoreska restauranger som serverar det äkta småländska. Vad åt man på Nils Dackes tid? På Karl-Oskar och Kristinas? Eller Emil i Lönnebergas? Eller hur kan du själv laga en genuin IKEA-måltid, den främsta ambassadören för den småländska matkulturen internationellt? Detta är bara några av de frågor som undersöks på vår väg genom de mobergska, lindgrenska, linnéska, kullbergska och tegneriska småländerna Det finns även AR-funktioner integrerade i boken som utgår från förenklad mobil navigering för resenären på sin väg genom Småland. Där boken integrerar med kartor bland annat apparna för Google Maps och Apples motsvarande. Det går även att öppna en interaktiv karta via boken med mer funktionalitet.

Direkt från förlaget
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789188289216
Titel
Matresan genom Småland
Författare
Boström, LarsGöran
Förlag
B-InteraQtive Publishing
Utgivningsår
2021
Omfång
83 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
185 x 185 mm Ryggbredd 10 mm
Vikt
200 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Sedan år 2009 är isterband, råstuvad potatis, rårörda lingon samt ostkaka med grädde och sylt, officiellt Smålands landskapsrätt. Ingredienserna till detta utgår i hög grad från det gamla bondesamhällets strävan att ta tillvara allt som djur, skog och åkerfält producerade. Detta var särskilt viktigt på de steniga och magra jordarna i Småland där svält och andra umbäranden ständigt låg på lur. Idag är samtliga dessa rätter betraktade som ädla delikatesser även långt utanför de småländska gränserna.

Vid sidan av landskapsrätten får vi i Matresan genom Småland stifta bekantskap med den vegetariska småländska matlagningskonsten. Detta med inspiration från bland annat Smålands, ja hela Sveriges mest kände vetenskapsman, Carl von Linnés, skrivande och utlåtanden. Eller varför inte hyttsill och andra maträtter från Smålands hantverks- och entreprenöriella kultur som så starkt präglar landskapet. Idogheten är som bekant den starkaste drivkraften i det småländska varumärket.

Självfallet har vi förstås inte heller glömt ölen, från både mikrobryggerier och lite större. Där ett recept på en ädel men alltför bortglömd dryck, Svagdricka, fungerar som exempel för den som vill göra en egen anrättning på humle och kornmalt.

Kroppkakan, som är en småländsk och öländsk skapelse, fast med olika tillagningssätt är en annan anrättning som det finns både recept och destination för äkta avsmakning inkluderad i boken.

Detta är några av de teman som boken är uppbyggd kring. Allt detta är kryddade med lokala myter, historia och förstås människorna som bidrog till att föra matkulturen vidare och utveckla den.

Denna småländska matresa äger således rum på flera plan. Den kan fungera som guide och inspiration i ditt eget kök och matlagning inklusive kvällsläsning av de berättelser och historiebeskrivningar boken innehåller. Eller som resesällskap och vägledare genom Smålands steniga fält, graniga skogar, byar och småstadsliv till de pittoreska restauranger som serverar det äkta småländska. Vad åt man på Nils Dackes tid? På Karl-Oskar och Kristinas? Eller Emil i Lönnebergas? Eller hur kan du själv laga en genuin IKEA-måltid, den främsta ambassadören för den småländska matkulturen internationellt? Detta är bara några av de frågor som undersöks på vår väg genom de mobergska, lindgrenska, linnéska, kullbergska och tegneriska småländerna.

Författaren skriver själv på sin blogg:

"Likväl, förutom ingredienserna ovan, så finns det dock en persons matlagningskonst som starkt bidragit till urvalet av de recept som finns inbakade i boken, nämligen min mormor. Att göra väldigt mycket av lite med utsökt resultat var hennes specialitet. Något som är ett av de främsta kännetecknen för Småland överhuvudtaget."

Det finns även AR-funktioner integrerade i boken som utgår från förenklad mobil navigering för resenären på sin väg genom Småland. Där boken integrerar med kartor bland annat apparna för Google Maps och Apples motsvarande. Det går även att öppna en interaktiv karta via boken med mer funktionalitet, mer om AR-funktioner kommer vid publiceringen av boken. Läs mer om vår plattform SOE PublishingLab