DEN SKÅNSKA SMAKEN. En bok om gångna tiders matvanor i Skåne
Inbunden bok. Klicka på bokens titel för att se flera bilder! Carlssons. 1 uppl. 2009. 247 s. Inbunden. Förlagets röda kartonnage med ryggtitel i gult. 20,5x14cm. 510 gram.
Mycket gott skick. Skyddsomslag finns i mycket gott skick. Ur omslagstexten: Att Skåne, skåningar och mat är nära förknippade håller de flesta med om, inte minst de berörda själva. I DEN SKÅNSKA SMAKEN får läsaren en lika innehållsrik som kunnig engagerad redogörelse för särarten och traditionerna i denna sydliga matprovins. Nils-Arvid Bringéus berättar om den tid som föregick den moderna tekniken. Mycket kvinnokraft krävdes i hemmen i tungt arbete med närodlat, egna djur och slakt, med många munnar att mätta kring bordet.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9173312134
- Titel
- Den skånska smaken : en bok om gångna tiders matvanor i Skåne
- Författare
- Nils-Arvid Bringéus
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 247 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 206 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 516 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Detta är en matbok utan recept. Det handlar om maten som kulturarv. Idag är det populärt att tala om lokal och regional mat, då är det extra viktigt att plocka fram historien. Det gör författaren i denna bok. Och även här stöter man på den allestädes uppdykande Linné.
Den skånska smaken lyfter fram kunskapsarvet och förklarar sammanhang. Egenarten för landskapet framträder i såväl råvaror, tillagning och kryddning som i terminologi. Mångfalden är stor. Bringéus skriver om yttre betingelser, om kryddor, gröt, bröd, mjölk, smör, ost, köttmat, äggmat, soppor, vilt, fisk, drickablandningar, festmat och mycket annat. Exempel finns alltid.
Boken är rikt illustrerad och är spännande läsning för alla med matintresse. Nils-Arvid Bringéus är den svenska folklivsforskningens grand old man, fortfarande aktiv och med ett stort antal böcker bakom sig.