Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Maktens kulisser

Maktens kulisser

Inbunden bok.

Nyskick. Piratförlaget. 2007. 307 sidor. Inbunden. Förlagsny bok. Så kom den ut till sist, boken som recenserades innan den ens var färdigskriven. Jag började läsa den med skepsis, med förförståelsen att Britt-Marie Mattsson tillhör de journalister som mest bara spekulerar i bokprodukter. Hennes debut Snöleoparden har jag missat ? hittills. Men det ska åtgärdas.
Mina fördomar kom nämligen på skam. I den slammiga utgivningsfloden av thrillers är Maktens kulisser ett guldkorn.
Mattsson använder sin spjutspetskompetens som journalist för att visa folket vilka solkungar vår värld styrs av. Medan fattiga men hederliga människor i exempelvis Sverige drivs ut från sina hyresrätter till förmån för spekulationsomvandlingar och erbjuds en ?valfrihet? som i praktiken innebär att deras chanser till anständig utbildning och sjukvård destrueras, drar västvärldens toppledare som ett renässanshov från plats till plats; ett viktigt självändamål med deras toppmöten tycks vara frosseri i lyx. Nyliberaler värda namnet borde vägra delta, men att utan hejd smörja kråset för EU-medborgarnas skattemedel smakar kanske i praktiken alltför gott.

Jag äcklas. Samtidigt känner jag glamoursuget. Mattsson spelar skickligt på denna dubbelhet i mig som i de flesta. Skulle jag ha tackat nej till räkmackan om den serverats mig? Styrkan i Maktens kulisser är inte i främst intrigen utan att den tvingar mig till en brottning med denna hypotetiska fråga.
Och kanske kan svaret på den faktiskt vara ?ja?. Mattsson köper bara delvis grundidén i USA:s konstitution: Makt korrumperar, absolut makt korrumperar fullständigt. Hon gestaltar en amerikansk president som faktiskt också är en hyfsat bra människa, och kvinnors entré i maktens allra heligaste som en chans till slut på det allra värsta larvet. Jag gillar skildringen av den svenska statsministern Jenny Englund, EU-kommissionären Sophie Moline och slitningarna i deras vänskap som uppstår när de tvingas spela mot varandra i storpolitiken. Och jag gillar sens moralen ? sanna systrar håller ihop. Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9164202410
Titel
Maktens kulisser
Författare
Britt-Marie Mattsson
Förlag
Piratförlaget
Utgivningsår
2007
Omfång
306 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
143 x 215 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
544 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Svenskan Sophie Moline befinner sig mitt i maktens centrum. Hon är nyutnämnd EU-kommissionär och ansvarig för samordningen vid det pågående toppmötet i Venedig. Ett toppmöte där EU:s ledare och den amerikanske presidenten är eniga om att utforma en hård deklaration för att fördöma Nordkorea.
Säkerhetsarrangemangen är strikta och den italienska polisen står väl rustad. Men plötsligt upptäcks en pråm som omärkligt dykt upp i lagunen. Är detta Nordkorea som vill sända ett budskap? Och finns det i så fall kärnvapen ombord? Ska toppmötet fortsätta som tänkt bara några hundra meter från pråmen?
Ett fåtal av mötets delegater invigs i hemligheten, men alla reagerar inte rationellt. Det som skulle kunnat betraktas som en smärre incident blåses upp till oanade proportioner av skärrade stats- och regeringschefer.
Och mitt i alltihop står Sophie som tvingas se till att inga nyheter läcker ut, vare sig till media eller till de mindre viktiga ländernas representanter.
Under några kaotiska dygn är det fruktan för pråmen som styr hela toppmötet.
Och maktens balans har kommit i fullkomlig gungning.

Maktens kulisser ger rika inblickar i ett toppmötes blandning av storpolitik, glamour, maktkamper, prestige och futtigheter.

Efter tre decennier som journalist på den politiska världsarenan besitter Britt-Marie Mattsson unika erfarenheter om spelet bland makthavare på den absoluta toppnivån.