Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Morfar, var du spion?

Morfar, var du spion?

Inbunden bok. Stubbagårdens Bok & Foto. 1 uppl. 2019. 301 sidor.

Nyskick. Hel ny oanvänd bok

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789151927947
Titel
Morfar, var du spion?
Författare
Brorsson, Bibbi
Förlag
Stubbagårdens Bok & Foto
Utgivningsår
2019
Omfång
301 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
180 x 255 mm Ryggbredd 27 mm
Vikt
1230 g
Språk
Svenska
Baksidestext
1915-1917 rymde morfar tillsammans med 1897 finska pojkar, till Tyskland för att få militär utbildning, de ville befria Finland från Ryssland. Dessa pojkar blev sedermera den 27:e Kungliga Preussiska Jägarbataljonen och stommen i den finska armén. Under sin tid i Tyskland deltog morfar i en spionresa, till Lappland med mjältbrandsbakterier och helvetesmaskiner i bagaget. Det var en av de första gångerna man använde bakteriologisk krigföring.
Morfar berättar om det finska "frihetskriget", det är den benämningen han använder och även jag i boken. Eftersom mormor och morfar tillhörde den vita sidan, är boken skriven med vita ögon.
Morfar hade flitig brevkonversation med spionen och specialagenten Karl Jansson alias "Viking Dragö" från Lojo, medlem i Sonderkommando Nord. En del av dessa brev finns bevarade, och nedtecknade i boken.
Strengbergs Tobaksfabrik var morfars arbetsplats i hela hans liv och han lade ner mycket tid åt fabrikens historia, bland annat Intressekontoret, museet och barken India. Radioamatör, entomolog och sport var andra av morfars stora intressen.
Mormor arbetade i Kouvola under frihetskriget och berättar om arbetet på järnvägshotellet, i närheten fanns också en av de rödas avrättningsplatser.
På grund av krigen i Finland hamnade mor som lotta på Johannishus slott i Blekinge i Sverige, där hon arbetade som tolk åt de finska krigsbarnen som kom till Sverige.