Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Spillror ur gårdagen

Spillror ur gårdagen

Rabén & Sjögren 1959. Häftad, 119 sidor.

Mycket gott skick. Omarbetad version, med inledning av Artur Lundkvist: Utkom första gången under kriget, och vann då knappast den uppmärksamhet den förtjänade... den rymmer allt det väsentliga i Englunds norrlandsvision, med dess sammansättning av det kritiskt ironiska,det upproriska och det resignerade. När en vän kom på besök låg en del anteckningar kringströdda över bordet. Han tog några papper och ögnade så där likgiltigt som man ska ögna bland främmande ting. Han tummar på bladen och säjer sin allra bästa kvällston: Du måtte ha förläst dej på Spoon River. Och jag svarar hett och skuldmedvetet: visst fan har du rätt, allt det stulna är tiuvfiskat i ett enda svep, en spinkig fångst huttrar ryssjan. Dina ögon är blå och det är rent djävligt vad såna kan se djupvattnigt.

Dagarna går som dagar ska göra. I kvällningen pä dubbla glasögon fram till ordhögen och pillrar så där försiktigt som lärda män ska pillra. Det dröjer en stund innan jag hör hans tonlösa tonfall: du har tydligen förläst dej på de gamla grekerna. Och jag svarar med utslätad röst, som man ska svara lärda män: ja, det är sant, visst har jag förläst mej på grekerna.

Veckorna går och månader blir år. Och en ann lärdare man kommer hem till mitt skräpiga bord och petar bland bokstäverna. Så säjer han försynt och stilla: det här har du fått från Indien som lånat det från Kina strax efter sen det lämnat Persien. Och jag svarar rått och djävligt som man ibland kan svara lärdomen: visst fan är det stulet från Persien och Pataholm, från Indien och Mållångstuga, från Grekland och Getryggen, från U. S. A. och Lycksele, från Kina och gubben Johansson bortpå Alfta finnskog som äter snus och har tre utslagna tänder samt äger en skabbig hund i konfirmationsåldern som knappt kan tugga gröten.

Så är han åter i finnskogen..................

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish