Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Rättegången mot Almqvist. Pocket.

Rättegången mot Almqvist. Pocket.

Ellerströms 2008. Pocket, 348 sidor.

Nära nyskick. Utgallrat biblioteksexemplar. Tänk om Strindberg varit kleptoman, om Lagerlöf åkt fast för förskingring eller Bremer haft smak för småpojkar?

Fortfarande betonas gärna litteraturens danande verkan. Läsaren lär sig förstå hur andra tänker, blir tolerant och över huvud taget en bättre människa. I enlighet med den romantiska konstnärssynen får författaren däremot gärna ha sina laster, och ett visst mått av droger, otrohet och fusk i kortspel är närmast obligatoriskt. Ren brottslighet, däremot, är tveksam.

Länge ansågs romanen vara en farlig genre. Bara att fabulera ihop en historia var moraliskt tvivelaktigt, och inte för inte påstod de tidiga romanförfattarna att det handlade om en sann historia. Så sker som bekant också idag.

I Sverige var man särskilt avvaktande till romangenren, och en god historia kunde väcka förvånansvärd debatt. Fredrika Bremers feministmanifest ?Hertha? (1856) skakade tidningarna mer än någonsin Liza Marklund, och det bråket var ändå bara en stilla viskning jämfört med den upprördhet som Carl Jonas Love Almqvist åstadkom med sin tavla ur livet, ?Det går an? (1839). Fritt samboskap var inget man skönmålade så där utan vidare. Över en natt blev skolrektorn persona non grata och fick försörja sig med romanförfattande. Dessutom försökte han sig som präst, dock utan större framgång. Omvärlden kunde inte glömma ?Det går an?. Vägen bar sakta utför.

Tidigt en junimorgon år 1851 packade Almqvist en liten väska, rotade fram papper ur byrån och meddelade familjen att han for till Uppsala på ett par dagar. Men istället for han till Göteborg, och sedan vidare till Köpenhamn, Bremerhaven och New York. Hem kom han aldrig. Däremot ingick han nytt äktenskap i Amerika och blev således bigamist.

Skälet till resan uppdagades snart. Den allmänt avskydde procentaren Jakob von Scheven ansåg att någon ? sannolikt Almqvist ? bestulit honom på skuldhandlingar, förfalskat andra dylika och dessutom försökt förgifta honom med arsenik. Brotten kom till polisens kännedom, och tre dagar efter Almqvists flykt inleddes förhören. Mycket pekade på att författaren var skyldig, men bevisen var för svaga för en fällande dom. I krigshovrätten avskedades han dock från sin tjänst som regementspastor och han avsattes från prästämbetet. Rådhusrätten försatte honom i konkurs och han dömdes till att ?såsom bedragare ställas vid en påle i halsjärn på torg att skämmas i två timmar?, följt av tre år på fästning. Eftersom Almqvist nu var borta anslogs istället hans namn, brott och straff på en tavla, som pålades upp offentligt. Han skulle dessutom inte kunna inneha offentlig tjänst, delta i förtroendeval eller ?visa sig på börsen?.

Detta är en hisnande historia, som ägnats åtskillig uppmärksamhet av forskningen. Till de uppmärksammade verken hör Axel Hemming-Sjöbergs ?Rättegången mot CJL Almqvist? (1929) och Stig Jägerskiölds ?Oskuld och arsenik? (1987). Det mycket aktiva Almqvistsällskapet tog härom året

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789172471160
Titel
Rättegången mot Almqvist
Författare
Sidenbladh, Cecilia
Förlag
Ellerströms förlag
Utgivningsår
2008
Omfång
352 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
180 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Fallet Almqvist utgör ett av 1800-talets största krimi­nalgåtor i Sverige. Var Carl Jonas Love Almqvist ? samtidens med betydande författare och inflytelserik radikal journalist ? en förslagen psykopat? Bedrog han sin gamle vän ryttmästare von Scheven som han var skyldig en avsevärd summa pengar, genom att först stjäla sina egna skuldsedlar ur von Schevens chiffonjé, sedan skriva ut nya med falsk namnunderskrift och därefter försöka förgifta den gamle mannen? Eller var Almqvist offer för en komplott från kronprinsen som ville komma åt Aftonbladet? Hade Almqvist som han själv hävdar lånat ut pengarna till tredje man mot hög ränta? Hade en agent stulit skuldsedlarna ur chiffonjén och låtit sprida ut falska anklagelser om giftmordsförsök?

Cecilia Sidenbladh återger på ett moderniserat språk protokollen från polisförhöret och rättegångarna mot Almqvist. Hon granskar bevismaterialet än en gång, bl a med hjälp av en ny handskriftsundersökning som SKL utfört, och drar slutsatser av vad som sägs ? och vad som inte sägs ? i förhören. Med de många färgstarka personer som är inblandade ger historien en intressant inblick i vad som rör sig i 1850-talets Stockholm.