Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Elise eller det riktiga livet. Pocket

Elise eller det riktiga livet. Pocket

Prisma Pocket 1988. 236 sidor, 140 gram. Gott skick, med en hälsning på försättsbladet. lise eller det riktiga livet (franska 1967, svenska 1975)

Den här boken köpte jag 1976. Den väckte uppmärksamhet, då mycket av innehållet i boken är hämtat från författarinnans eget liv. I likhet med huvudpersonen härstammar hon från fattiga förhållanden, flyttar till Paris och arbetar på den stora bilfabriken Citroën.

Arbetet vid löpande bandet är tungt, stressigt, smutsigt och dåligt betalt. Berättelsen utspelar sig på 50-talet i ett Frankrike som fullkomligt bubblar av rasism. Några av gubbarna på fabriken anförtror den nyanlände Elise : "Vi tre är dom enda fransmännen på avdelningen. Tänk dig själv - bara utlänningar, hela högen." De manliga franska arbetarna var yrkesarbetare medan algerierna och kvinnorna skötte de monotona tempoarbetena.

I Algeriet krigar befrielsefronten FLN mot Frankrike för landets självstyre. I Paris gör svartklädda poliser razzior mot algerierna i förortsslummens kvarter. Algerierna är inte önskvärda i huvudstaden. De lever under ständig övervakning, på nåder.

Boken om Elise är en tragisk kärlekshistoria mellan en fransyska och Areziki, en algerisk arbetare tillika motståndskämpe. Men det är även en stark arbetarskildring av slitet i grottekvarnen. Den ständigt malande tröttheten som förvandlar arbeterskorna till maskiner återkommer i hela berättelsen. Boken fick Prix Femina 1967.

Vill du få en inblick i en värld långt från skolans skall du läsa den starka kvinnoberättelsen om Elise

anser Nils Fagerberg

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151822040
Titel
Elise eller det riktiga livet
Författare
Etcherelli, Claire - Wahlén, Jan
Förlag
Stockholm : Prisma
Utgivningsår
1988
Språk
Svenska