Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Odöd - Diktsamling

Odöd - Diktsamling

Smockadoll Förlag 2014. Häftad, 64 sidor, 120 gram. Gallrad biblioteksbok nära nyskick.
Recension

Poesi
Odöd. Diktsamling
Författare: Clemens Altgård
Förlag: Smockadoll
Fria Tidningen
Altgård stiger upp från törnrosasömnen
Publicerad: fredag 2 maj 2014, 11:04

Clemens Altgård skriver odödlig vardagspoesi utan pretentioner, skriver Anna Maris.
Kultur
Poesi

När man får en diktsamling i handen med titeln Odöd är det lätt att få associationer som leder mot skräckgenren. Men titeln bedrar i Clemens Altgårds nya bok.

Där ordet odöda vanligen sänder signaler om zombies, kyrkogårdar och bloddrypande formuleringar handlar det här mer om vardagliga ting som frustration i skrivandeprocess, konstnärlig kvalitet, kärlek och inte minst känslor av otillräcklighet.

Clemens Altgård skriver om desperationen i vardagen, men också acceptansen av densamma. Inte som död, men kanske inte heller helt och hållet levande. Bland högar av papper, bördan av lån och känslan av utanförskap sätter han fingret på saker som de flesta nog känner då och då. Han undersöker de fenomen som inte direkt gör livet värt att leva, men som vi alla får dras med som en ?del av paketet?. Han dissekerar omvärlden inifrån och ser sig själv utifrån.

Altgård debuterade 1986 med Pandemonium. Hans förra diktsamling Tredje ögat var den femte i ordningen och publicerades 1993, alltså över tjugo år sedan. Han ingick då i den så kallade Malmöligan, en litterär gruppering som under flaggen ?retrogardism? var tongivande under sent åttiotal och tidigt nittiotal. Förutom Altgård ingick Håkan Sandell, Per Linde, Kristian Lundberg och Lukas Moodysson.

Retrogardisterna strävar efter att återupprätta ?förlorade sammanhang? och återuppliva förbrukade språksystem. Odöd har inga sådana ambitioner, men har i stället en ärlig klarhet, en litterär mognad och en smak av den typen av cynism som man kan tänka sig följer en poetisk törnrosasömn.

Poesi överraskar ibland och Clemens Altgård gör det den här gången. Som poet har han nått en språklig självkänsla som är sällsynt. Formen är målande och melodisk, men samtidigt förklarande och det blir aldrig pretentiöst eller spretigt. Han har något att berätta och gör det med en tydlighet som fri vers ofta saknar.
Fakta:
Clemens Altgård

Svensk poet, litteraturkritiker och översättare, född 1959 i Laholm.
Clemens Altgård ingick i retrogardisterna som ville förnya poesin på 1990-talet. Delar av gruppen verkar sporadiskt på Retrogarde.org.

Anna Maris

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186175368
Titel
Odöd
Författare
Altgård, Clemens
Förlag
Smockadoll Förlag
Utgivningsår
2014
Omfång
64 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
140 x 215 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
118 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Clemens Altgård (f.1959) är en poet i konsekvent opposition.

Odöd är hans efterlängtade sjätte diktsamling: två decennier av rykten har blivit en ny sanning.

Här resonerar poeten med dikterna som staden gör med världen och självet gör mot jaget. Clemens Altgård axlar sin pånyttfödda rätt att dikta för ännu en desillusionerad samtid.