Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Morgans färd

Morgans färd

Inbunden bok. Natur och Kultur. 2002. 655 s. Inbunden.

Gott skick. Skyddsomslag finns i gott skick. Hylla 25.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127084299
Titel
Morgans färd
Författare
McCullough, Colleen
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2002
Omfång
655 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
1050 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Med en brett upplagd historisk roman, Morgans färd, återvänder Colleen McCullough till sina egna hemtrakter för att teckna en bild av hur det gick till när Australien koloniserades.

I romanen får vi följa Richard Morgan, som är en autentisk person, från augusti 1775 till början av 1793. När vi först träffar Richard är han en ung man, utlärd vapensmed, bosatt i den brittiska sjöfartsstaden Bristol och för tillfället verksam i sin fars pub. Han drabbas av svåra personliga tragedier, blir ruinerad efter en affärssvindel, lurad av en antagonist och utsatt för rättsapparatens alla övergrepp.

Richard döms till döden, men får straffet omvandlat till transportering. Englands överfyllda fängelser skulle hjälpa till att slå två politiska flugor i en smäll. Samtidigt som England blev av med misshagliga människor kunde man hävda den nyupptäckta kontinenten på södra halvklotet för brittiska kronans räkning.

Richard och hans olyckskamrater får utstå enorma umbäranden, mycket levande skildras de fasor som fångtransporterna innebar. Den första koloniseringsplatsen, Botany Bay, räckte inte till för alla transporterade fångar, utan en isolerad ö långt ute i Stilla Havet, Norfolk Island, blir Richards nya destination. Här skildras livfullt hur ett samhälle byggs upp under de allra sämsta förutsättningar.

Richards personliga egenskaper är sådana att han blir en ledargestalt, om än motvilligt. Han är en rättskaffens man och möter till slut även kärleken på nytt i den nya kontinenten, den plats han nu vet är hans nya hem.

Morgans färd kan nästan beskrivas som en dokumentärroman, den är minutiöst noggrann i skildringen av allt från vapensmide, skeppsinteriörer, rombränning till skogsavverkning. Vi får också en levande bild av de olyckliga människospillror som hamnade på jordens undersida.

Morgans färd är tänkt som första delen i en trilogi som ska skildra Norfolk Islands många gånger mycket dramatiska historia.

Översättning Thomas Preis

Colleen McCullough (f 1937) slog igenom med Törnfåglarna (1977) och har sedan dess givit ut ett stort antal romaner som samtliga har översatts till svenska. Den senaste titeln var Sången om Troja (1999). Colleen McCullough bor på Norfolk Island i Stilla Havet utanför Australiens kust.