Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kvinnor som älskar

Kvinnor som älskar

Bonnier Alba 1993. Inbunden, kartonnage, 566 sidor, 900 gram. Mycket gott skick, överkladdat namn på försättsbladet. D.H. Lawrence är mest känd för den överreklamerade men ändå skickligt skrivna och läsvärda romanen Lady Chatterleys älskare, som på grund av sina detaljerade samlagsskildringar och frispråkighet inte publicerades i Storbritannien förrän efter domstolsbeslut 1960.

David Herbert Lawrence (1885-1930) föddes i Eastwood, Nottinghamshire. Fadern var gruvarbetare och modern av medelklass. Gruvarbetarsonen verkade först som lärare, innan han blev författare. I ett konservativt England var han något så ovanligt som en intellektuell ur arbetarklassen, även om han inte var helt autodidakt. Han var trots det inte ett dugg intresserad av arbetarrörelsen och vad den stod för utan koncentrerade sig på instinktslivet. Han blev mera en individuell än en social upprorsman och var den engelska mellankrigslitteraturens mest omstridde författare.

Under första världskriget struntade han i de engelska krigsansträngningarna, gifte sig med en tysk baronessa (Frieda von Richthofen, som var släkt med Manfred von Richthofen, ?Röde Baronen?), misstänktes för spioneri och flydde till Australien, Mexiko och Amerika, när Europa kändes för trångt och instängt. Han sökte sig till primitivare förhållanden i nya samhällen, där han kunde börja på nytt. I sin livsåskådning blandade han politiska, sociala och djuppsykologiska aspekter och anknöt på ett mycket personligt sätt till Freuds lära.

I Regnbågen (1915) och Kvinnor som älskar (1921) spetsar han till sin lära om sexualiteten som frigörande kraft, något som utvecklas ytterligare i den sexualromantiska Lady Chatterleys älskare (1928). Han skrev gärna om drifter och sinnesstämningar som tidigare varit tabu. Enligt Göran Hägg var Lawrence en förvirrad tänkare och ostrukturerad berättare men genialisk, när det gällde iakttagelser och psykologisk gestaltning. Enligt samme Hägg är Lady Chatterleys älskare bara en roman om sexuell och allmänmänsklig ångest. Enligt mig är Söner och älskande (1913) Lawrence bästa roman. Den är i stor utsträckning baserad på den egna uppväxten som gruvarbetarson i Nottinghamtrakten och handlar mycket om hans nära förhållande till modern och hans hat till fadern.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9134515143
Titel
Kvinnor som älskar
Författare
Lawrence, D. H. - Lundkvist, Artur
Förlag
Stockholm : Bonnier Alba
Utgivningsår
1993
Språk
Svenska