Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kommers bland bönder : berättelsen om Rone hamn

Kommers bland bönder : berättelsen om Rone hamn

Inbunden bok.

Mycket gott skick. Gotlandica förlag, 2012. Förlagets tryckta/dekorerade pappband. Ryggfoten helt lätt tilltryckt, i övrigt nära nyskick. 24,5x18 cm. 416 s. Illustrerad, delvis i färg.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186103323
Titel
Kommers bland bönder : berättelsen om Ronehamn
Författare
Dahlberg, Anita
Förlag
Gotlandica förlag
Utgivningsår
2012
Omfång
416 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 240 mm Ryggbredd 28 mm
Vikt
1120 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den här boken handlar om en lanthamn och en socken på Gotlands sydöstra kust – Ronehamn i Rone socken. Egentligen handlar den om mycket mer: Överallt, över hela världen lämnar människor landsbygden. Inte minst i Sverige. På Gotland är avfolkningen av landsbygden nu oroväckande snabb. Desto intressantare att studera ett landsbygdssamhälle som för inte så länge sedan var i tillväxt.

I boken följer vi lanthamnens, »Ronewiks«, historia från 1600-talet till i dag. Tidigt drev bönderna handel där: Kommers bland bönder. På 1800-talet tog handlarna helt över export och import på hamnen. Bönderna blev råvaruleverantörer – och konsumenter hos Ronehamns köpmän: Kommers bland bönder.

Ju mer vi trängde in i det expansiva lilla hamnsamhällets historia, ju starkare blev sambanden mellan Rone socken och Ronehamn. Storskifte och laga skifte rörde både »Socknen« och »Hamnen«. Handlare och bönder i kommunalpolitiken, järnvägen som inte blev av, det intensiva världsliga och religiösa föreningslivet var gemensam historia. Gemensam var också Hemse storkommuns satsning på traktens enda hamn.

Författarna Anita och Leif Y Dahlberg har varit universitetslektorer, Anita i rättsvetenskap vid Stockholms universitet och föreståndare för Centrum för kvinnoforskning, Leif i historia och samhällsanalys vid Dramatiska Institutet i Stockholm.