Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dårarnas korståg

Dårarnas korståg

Inbunden bok. Hägglunds förlag. 2004. 349 sidor.

Nyskick. Dårarnas korståg är en bok som många vill tysta. Redan innan den utkommit på svenska har författaren utsatts för rasande angrepp, ibland på gränsen till personligt förtal, för det mesta utan att själv ges möjlighet att gå i svaromål. Diana Johnstone kritiserar nämligen skarpt den förenklade, ensidiga bild av Jugoslavienkrigen som formats av USA:s och Natos krigspropaganda och som de tongivande media med stor genomslagskraft förmedlat. Denna bild av händelseförloppet har utgjort grunden inte bara för politikers utan också för organisationers och individers agerande. Många har alltså starka skäl att slå vakt om den etablerade uppfattningen. Just därför är boken angelägen. Diana Johnstone analyserar sakligt, allsidigt och insiktsfullt de politiska och ekonomiska motsättningarna inom det forna Jugoslavien. Den förändrade maktbalansen i Europa efter Sovjetunionens sammanbrott inverkade på dessa motsättningar. Författaren tillbakavisar eftertryckligt den vanliga uppfattningen att att Natomakternas agerande i Jugogslavien hade humanitära syften. Istället, visar hon, har dessa makter

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789171231277
Titel
Dårarnas korståg
Författare
Diana Johnstone
Förlag
Hägglunds förlag
Utgivningsår
2004
Omfång
349 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
124 x 220 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
565 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Dårarnas korståg är en bok som en del ville tysta. Redan innan den utkommit på svenska har författaren utsatts för rasande angrepp, ibland på gränsen till personligt förtal, för det mesta utan att själv ges möjlighet att gå i svaromål.

Diana Johnstone kritiserar nämligen skarpt den förenklade, ensidiga bild av Jugoslavienkrigen som formats av USA:s och Natos krigspropaganda och som de tongivande media med stor genomslagskraft förmedlat. Mindre etablerade skribenter följer de atablerade i hasorna. Denna bild av händelseförloppet har utgjort grunden inte bara för politikers utan också för organisationers och individers agerande. Många har alltså starka skäl att slå vakt om den etablerade uppfattningen.

Just därför är boken angelägen. Diana Johnstone analyserar sakligt, allsidigt och insiktsfullt de politiska och ekonomiska motsättningarna inom det forna Jugoslavien. Den förändrade maktbalansen i Europa efter Sovjetunionens sammanbrott inverkade på dessa motsättningar.

Författaren tillbakavisar eftertryckligt den vanliga uppfattningen att Natomakternas agerande i Jugoslavien hade humanitära syften. Istället, visar hon, har dessa makter aktivt underblåst konflikterna och drivit på de blodiga inbördesstriderna. De har i flera fall avsiktligt rivit upp fruktan och hat för att tjäna sina egna intressen.

Detta är bokens huvudtes. Dess motståndare väljer att tala om annat. De försöker beslå författaren med sakfel i skildringen av vad som hände i Prijedor, i Srebrenica, i Racak och på andra platser orter som gjorts till symboler i krigspropagandan. Etiketten folkmord har blivit en politsik propagandafras. En saklig och källkritisk analys av dessa symbolfrågor är angelägen, och Diana Johnstone har rejält på fötterna då hon resonerar kring dem. Men det väsentliga är inte detaljerna utan hennes helhetsperspektiv.

Boken lär oss något väsentligt om maktspelet kring Jugoslavien, och samtidigt om den storpolitiska utvecklingen i Europa, en fråga som i hög grad berör vår egen situation, och mer allmänt om hur krig uppstår och i vems intresse de utspelas.

Översättning av Karin Wegestål och Christer Lundgren

"Vi betraktar Diana Johnstones bok Dårarnas korståg som ett utomordentligt arbete som avviker från den förhärskande uppfattningen, men som gör detta med utgångspunkt i fakta och förnuftsresonemang, i enlighet med en stor tradition."
Arundhati Roy, John Pilger, Noam Chomsky, Michael Albert, Tariq Ali och David Barsamian