Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Civilisationsteori. Del 1 : Sedernas historia

Civilisationsteori. Del 1 : Sedernas historia

Inbunden bok. Stockholm : Atlantis. 1989. 388 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. PRESENTSKICK
Under medeltiden använde man fingrarna både när man snöt sig och när man åt. Då krävde god ton att man snöt sig med vänsterhanden och tog kött ur det gemensamma fatat med höger hand. Människan har civiliserats under århundradenas lopp. Inte bara i matsalen utan också i sovrummet kan man se hur beteendet förändrats, Nattskjortan, till exempel, är enligt författaren Norbert Elias ”ett civilisationsinstrument, ett tecken på en känslomur som börjar uppresas mellan människan och hennes egen kropp”. Också förhållningssättet till kroppsfunktionerna, inställningen till sexuallivet och uttrycken för aggressivitet ingår i denna utveckling.
Norbert Elias ser civilisation som en historisk disciplineringsprocess. Människans beteende förändras allteftersom samhällen och stater utvecklas och förändras. Han visar på hur feodaladeln disciplinerats till hovadel och hur normerna sedan tas över av borgarskikten. I takt med att staten organiseras och byråkratiseras regleras också det mänskliga livet av större inre kontroll: driftlivet hämnas, skamkänslan växer, människan ålägger sig självbehärskning.
Norbert Elias, född 1897 i Breslau, avslutade sitt stora verk om civilisationsprocessen som landsflykting i England, och boken kom ut 1939 i Schweiz. Den betraktas som ett pionjärarbete inom sociologin men innehåller lika mycket idéhistoria, kulturhistoria, ekonomisk historia och psykologi. Här publiceras den för första gången på svenska.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789174864724
Titel
Civilisationsteori. Del 1 : Sedernas historia
Författare
Elias, Norbert
Förlag
Stockholm : Atlantis
Utgivningsår
1989
Språk
English