Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
DANSKA APOTEKAREXLIBRIS

DANSKA APOTEKAREXLIBRIS

Häftad bok. AKTIEBOLAGET REALTRYCK - STOCKHOLM . 1947. 8 sidor.

Mycket gott skick. Ur bokens presentationssida:
Danska apotekarexlibris.
"Litteraturen om apotekarexlibris är mycket sparsam. I regel får man söka efter dem i större exlibrisverk och i exlibristidskrifter. Vad de nordiska förhållandena beträffar torde väl blott finnas en artikel om apotekarexlibris nämligen den, som jag skrivit om Svenska apotekarexlibris (Litt. 6). Beträffande detta och övriga arbeten, som äro av intresse i detta sammanhang, hänvisar jag till litteraturförteckningen i slutet. Dit hänvisas även från texten för de här omnämnda exlibris, som enligt vad jag har mig bekant äro avbildade i där upptagna nämnda exlibrisarbeten. För att slippa ta utrymmet i anspråk för närmare utveckling av frågan om de medicinska symbolerna har jag även tagit upp några av mina skrifter, i vilka jag redogjort för dem (Litt. 1, 2, 4). De här avbildade exlibrisen äro troligen ej publicerade förut.
Exlibrisbeskrivning: Av de 45 apotekarexlibrisen med 42 ägare ha 10 en ormstav, 3 en ormskål och 3 en orm utan samband med stav eller skål, vilket tillsammans gör 16, som äro försedda med ormsymbol. Apoteksinventarier finnas på 11 exlibris, av vilka 7 äro försedda med en mortel med eller utan sällskap av andra apoteksrekvisita. Det blir tillsammans 27 apoteksbetonade exlibris, medan 13 alldeles sakna yrkesbetoning. Härtill komma 5 exlibris, som äro latent yrkesbetonade. De ha nämligen sitt apoteks emblem (3 stycken), medicinalväxter (1) resp. en pillertrillare (1). Man kan sålunda säga, att hälften av dessa exlibris är yrkesbetonad, om man ser det ur allmänhetens synpunkt, men för apotekarna själva framstå säkert 2/3 såsom yrkesexlibris."
--- Min högst personliga tanke är att detta häfte av Emanuel Bergman med enbart 8 sidor och 12 avbildade exlibris från 1947 ger oss en nästan ovärderlig information om den kunskap som ett exlibris kan ge om sin ägare. Bergmans "raka" berättelse om innehållet, kompositionen och de symboler som konstnären använt kan nästan jämföras med dagens Yrkesnätverk - Linkedin, eller en personligt ställd motivönskan hos en duktig tatuerare.---

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen