Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Inlåsta. Pocket.

Inlåsta. Pocket.

Pocketförlaget 2011. 386 sidor.

Nära nyskick. Emma Donoghues nya bok ?Inlåsta? var nominerad till årets Bookerpris. Den är skriven under intryck av de fruktansvärda händelserna i Österrike, då Josef Fritzl höll sin dotter Elisabeth fängslad tillsammans med tre av de barn hon fött efter faderns våldtäkter; ett barn dog och tre adopterades av Josef Fritzl och hans fru.

Detta har Emma Donoghue omsatt i berättelsen om en ung kvinna som kidnappas och hålls fången av en främmande man. Hon föder ett barn som dör och sedan en pojke, som hon kallar Jack. Det är Jacks röst vi hör i romanen, och Donoghue tolkar skickligt upplevelsen hos en liten pojke, som tror att rummet där han lever med sin mamma är världen och att allt han ser i tv-apparaten är fantasi. När de båda lyckas fly ser han andra människor som just ?tevemänniskor?, de är inte på riktigt.

Halva romanen handlar om fångenskapen, den andra halvan om tiden efter och den mödosamma anpassningen till ett normalt liv. Där ansluter också Donoghue till vad vi känner till om Elisabeth Fritzl och hennes barns öde.

Jag är kluven inför hela projektet. Det är lätt att imponeras av Donoghues handlag i skapandet av den lilla värld som utgör Jacks universum, liksom i hennes absoluta lojalitet med hans upplevelse i förhållandet till mamman och i bilden av de lekar som de fördriver tiden med, och som också ger rytm och någon förvrängd form av normalitet i deras liv.

Men samtidigt ligger det något omoraliskt och spekulativt i hennes underförstådda anspråk att kunna förklara sina gestalter och även de reella människor som drabbats av det helvete hon beskriver. Det är som om hon ockuperar deras öden med sina tolkningsanspråk. Deras liv förtingligas och ondskan trivialiseras. Emma Donoghues anspråk på att kunna överblicka och förstå lidandet är stötande.



Magnus Eriksson

kultur@svd.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9186369811
Titel
Inlåsta
Författare
Emma Donoghue
Förlag
Pocketförlaget
Utgivningsår
2011
Omfång
384 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
218 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Nominerad till BookerprisetJacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack är född i rummet och vet inget annat. För honom är världen utanför något som han bara kan se på tv och det finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna.
På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår. I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en hel värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås

Inlåsta är en sorglig men ändå kärleksfull historia berättad utifrån den femåriga Jacks perspektiv, som trots att han spenderat nästan hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om kärleken mellan en mor och hennes son och om att överleva under extrema omständigheter. Men den handlar också om det svåra med att möta världen utanför rummet.

"Det är lätt att imponeras av Donoghues handlag i skapandet av den lilla värld som utgör Jacks universum."
Svenska Dagbladet

"Första hälften läser jag helt utan att lyfta blicken från sidorna, nästan inlåst i texten."
Göteborgs-Posten