Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dramat Raoul Wallenberg

Dramat Raoul Wallenberg

Norstedts 2001. Inbunden med skyddsomslag, 256 sidor, 452 gram.

Nära nyskick. Till slut har även Stockholm fått ett minnesmärke över Raoul Wallenberg. Människor söker sig till stenarna på torget vid Nybroviken. Många är vilsna och begär en förklaring, andra är upprörda och ledsna. Turister långtifrån, eller bara från Moskva, ställer frågor. Vem var han? Vad gjorde han? Dödades han - varför?
Frågorna återkommer i journalisten Eric Sjöquists nya bok Dramat Raoul Wallenberg så som de gjorde i ?Affären Raoul Wallenberg?, som han skrev för snart trettio år sedan. Sjöquist tillhör veteranerna bland svenska Raoul Wallenbergskribenter och bidrog tidigt till att ?affären? inte lades på hyllan utan blev det ?drama? som ännu inte fått sin upplösning.
Förhoppningen var nog att ett svensk-ryskt slutdokument om Wallenberg skulle ha kunnat läggas fram i år. Men efter nio års gemensamt arbete i en anda av både glasnost och ny slutenhet kunde ryssar och svenskar inte enas om slutsatserna. I en separat rapport i januari hävdade ryssarna, som nu ?rehabiliterat? honom, att Raoul Wallenberg avrättades i juli 1947. Svenskarna, som nu bett familjen om ursäkt för sina tidiga misstag, menade däremot i sin tjocka, välformulerade lunta att bevisningen var otillräcklig: han kunde lika väl ha förts ut i nummerlägrens anonymitet och hållits vid liv. Kvar står rentav den svåruthärdliga misstanken att han ännu tvingas ?leva?, 89 år gammal.

Den nya svensk-ryska dokumentationen är en del av stommen i Eric Sjöquists bok. När många arkiv i början av 90-talet öppnades i Moskva kom det fram uppgifter i Wallenbergfrågan som förklarade eller kastade nytt ljus över sådant som tidigare varit gåtfullt. Skriftväxling mellan Stalins hejdukar, som tycks ha ljugit eller förtigit detaljer för varandra, arbetet på högsta nivå för att föra den svenska regeringen bakom ljuset, den svenska undfallenheten i Moskva och Stockholm.
Reaktionen i Sverige på rapporterna i vintras kunde ge det paradoxala intrycket att det var svenskarnas, inte ryssarnas fel att Raoul Wallenberg ?stupade?, som den ryska sidan säger. Vreden mot utrikesminister Undéns och främst Moskvaambassadören Söderbloms flathet nästan skymde Kremls ansvar och den sovjetiska cynismen. De svenska försummelserna 1945-47 var visserligen oursäktliga, men vem vågar ändå påstå att utgången skulle ha blivit en annan med en rakare linje? Utväxling av en fånge i Stalins våld var inte mer än en avlägsen möjlighet. ?En människa är ett problem, ingen människa är inget problem.? Både skuldbördan och bevisbördan ligger slutligen hos ryssarna.
Eric Sjöquist granskar nytt och gammalt, en del av boken är en repetition för dem som följt Wallenbergfrågan under åren. För en ny generation är den behövlig och kan förklara varför så mycket tid och möda har lagts ned på en enda människas öde. Det uppoffrande arbetet för judarna i Budapest är bakgrunden, spekulationerna om Raoul Wallenbergs uppdrag för amerikanerna redovisas, spelet mellan familjen och UD

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9113009869
Titel
Dramat Raoul Wallenberg
Författare
Eric Sjöquist
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2001
Omfång
255 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
0 x 220 mm
Vikt
457 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det här är historien om svensken som räddade tiotusentals ungerska judar och vars försvinnande blev ett svenskt nationellt trauma. Sovjetiska soldater kidnappade Raoul Wallenberg i Budapest och förde honom som gisslan till fängelse i Moskva. Hans öde är ännu efter 56 års forskningar okänt. Många frågar: Ville ingen rädda honom?

Journalisten Eric Sjöquist presenterar i sin bok nya sensationella uppgifter om Raoul Wallenberg: Enligt en ungersk regeringskälla var Raoul Wallenberg spion och dödades av ryssarna eftersom de inte fick något bra pris för honom.