Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Landet som sprängdes. Antologi

Landet som sprängdes. Antologi

Inbunden bok.

Nära nyskick. Föreningen Arbetarskrivare. 2012. 35 moderna arbetarförfattare skriver om Sverige. 259 s.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789163703225
Titel
Landet som sprängdes
Författare
Estby, Victor - Föreningen Arbetarskrivare
Förlag
Föreningen Arbetarskrivare
Utgivningsår
2012
Bandtyp
Flexband
Mått
150 x 220 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
280 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Bokens förord

Vi lever i en tid när klassklyftorna i samhället ökar, där ojämlikheten breder ut sig liksom barnfattigdomen. Det talas om en oundviklig utveckling styrd av marknaden och globaliseringen. Men det handlar om politiska beslut som underblåser utvecklingen. Att tala om klasskillnader är fortfarande giltigt. I politiken pratas det om hur viktigt det är med ett arbetande folk. Ändå påstås det ofta att det inte existerar någon arbetarklass och det finns en föreställning om att arbetare inte finns.
Men någon hämtar väl dina sopor, någon bygger ditt hus, någon lagar din mat på restaurangen, någon tillverkar din medicin, någon tar hand om din gamla pappa eller mormor. Arbetare finns.
Och Föreningen Arbetarskrivare finns. Vi sätter ord på den värld vi lever i, vi skildrar tendenserna i samhället, skärskådar färdriktningen. Sverige har en stolt tradition av författare och berättare, sprungna ur arbetarklassen, många så kallade autodiktakter. Författare som gått i livets universitet. Berättare som skriver från ett underifrånperspektiv. Boken du håller i din hand är en fortsättning på den traditionen och föreningens åttonde antologi.
Den förra, Skarpt läge, som kom 2010, rönte stor framgång och hyllades för sin höga kvalitet.
Allt spännande finns hos arbetarklassen sa en gång Ivar Lo-Johansson. Vi tror att det fortfarande är giltigt, att våra erfarenheter är intressanta. Att ge liv åt dem i litteraturen fyller en viktig funktion. Ivar Lo-Johanssons verk bidrog till att förändra Sverige. Hans skildringar av lantarbetarnas situation påskyndade avskaffandet av statarsystemet.
Ove Allansson, som medverkar i den här samlingen, skrev i romanen Ombordarna om sjöfolkets villkor. Den berättelsen ledde fram till tre riksdagsmotioner.
Elsie Johansson arbetade på Posten i Uppsala, när hon 48 år gammal debuterade med en diktsamling och hyllades senare storligen för sin romantrilogi om flickan Nancy och Tåpellefamiljen. Utifrån ett långt arbetsliv på en kvinnodominerad arbetsplats förenar hon solidaritet och människokännedom i sitt skrivande och utgör en stor källa för inspiration för arbetarskrivare.
På senare tid har också föreningens medlemmars texter och böcker och arbetarlitteraturen fått allt större uppmärksamhet och börjat diskuteras och debatteras alltmer.
Vi tror på kulturens och litteraturens kraft och vi ser ett land som håller på att sprängas i bitar. Alltjämt när vi en förhoppning om att en bättre värld finns inom räckhåll. Att våra ord har betydelse. Vi kan utifrån våra erfarenheter om samhället ge röst åt de utsatta. Vi är många och vi skriver i olika genrer. Vi berättar om människors arbete och vardag. Landet som sprängdes är vårt bidrag.

Åke Johansson
ordförande
Föreningen Arbetarskrivare