Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tystnader och tider. Samtal med historien

Tystnader och tider. Samtal med historien

Bokförlaget Atlantis 2011. Inbunden med skyddsomslag, 310 sidor, 230x165 mm. 700 gram.

Nyskick.
Tystnaden får upprättelse


LJUDLÖST. Påtvingad eller självvald, skräckfylld eller upphöjd ? den historiska tystnaden låter sig svårligen fångas som ett enhetligt ämne. Ändå har Eva Österberg skrivit en givande och ofta gripande översikt.

21 maj 2011 kl 01:00 Sakprosa Tystnader och tider. Samtal med historien Eva Österberg Atlantis 311 s.

Historievetenskapen sysslar som vi vet främst med det artikulerade, vanligen i form av skriftliga källor. Men merparten av det förflutna är förstås inte satt på pränt. Ett brev eller en skrivelse från ett avlägset århundrade kan stiga fram som en ensam röst ur en massiv tystnad, en ocean av ansikten utan drag. Ändå är just dessa ensamma röster vår enda hjälp när vi ska försöka avlyssna det tysta ? de enstaka rösterna och vår inlevelseförmåga.

Historikern Eva Österberg närmar sig detta väldiga ämne i en nyutkommen bok, ?Tystnader och tider. Samtal med historien?. Dels försöker Österberg att med stöd i olika dokument, från medeltiden till våra dagar, ge kontur åt människor som inte har lämnat efter sig några språkliga spår och som frivilligt eller på grund av påtryckningar levt i tystnad, dels diskuterar författaren själva ämnet tystnad; hur tystnaden har använts i maktmissbruk, som strategi eller flykt, hur den har uppfattats i olika epoker och sociala sammanhang.

Härvid berörs så vitt skilda aspekter som tystnadens roll i talet (retoriken), den anbefallna tystnaden i kloster eller fängelser, censurens tystnad i diktaturer eller tystnaden kring folkmord, blyghetens tystnad, tigandet som rättighet och tystnad som medfött handikapp. Och mycket mer.


Ett väldigt ämne som sagt, och i sin väldighet inte så lite vagt, vilket kan förklara att ganska få historiker behandlat det så att säga under en enda rubrik. Visserligen refererar Österberg flitigt till kollegor och föregångare ? Foucault, engelsmannen Peter Burkes ?Samtalskonstens historia?, Tillie Olssons på 1980-talet så omdiskuterade ?Tystnader?, om perioder av tystnad hos författare och konstnärer, och Peter Englunds essä ?Tystnadens historia? (i en essäsamling med samma namn), för att nämna några ? men det handlar nästan alltid om punktstudier eller resonemang där tystnaden bara är ett perspektiv i en större diskurs eller ett bestämt ärende.

Österberg är lika föredömligt tentativ som beläst men det finns också något problematiskt med hennes vidöppna grepp. Det är svårt att finna mer än ytliga förbindelser mellan låt säga mystikens tystnad och den skräckfyllda tystnaden under Stalins utrensningar, eller mellan frånvaron av yttranden i juridiska processer, den påbjudna tystnaden i kyrkor och dövstummas organisering.


Enskilda avsnitt är förvisso hyperintressanta och inte sällan gripande, men resonemangen kan också kännas väl allmänna, någon gång i självklaraste laget, till exempel när författaren kommer in på tystnadens roll i poesi och musik

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173534352
Titel
Tystnader och tider : samtal med historien
Författare
Eva Österberg
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2011
Omfång
310 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
165 x 232 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
705 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Människor som tidvis, eller alltid, levt i tystnad lyfts här fram av historikern Eva Österberg, antingen det var nunnan i det medeltida klostret, bagaren som var stum men kunde tala igen tack vare böner till den heliga Birgitta, barnamörderskan i sin fängelsecell på 1800-talet, gossen i dövstumskolan eller offer för 1900-talets katastrofer, vilka länge förtigits av eftervärlden.
I ett böljande samtal med historien från antiken till nutid försöker författaren ringa in tystnadens rum, situationer, institutionella villkor och verkningar. Tystnad leder associationer till motsatspar som stillhet/buller, hemligt/öppet, privat/offentligt och glömska/minne. Att tiga kan vara en frivillig strategi i mellanmänskliga möten, men en tystnad kan dessutom vara framkommenderad eller fysiologiskt betingad. Den är ett mångtydigt fenomen. Men den bär alltid på en mening som det gäller att tolka.

"En högst givande bok" Erik Bergqvist, Svenska Dagbladet

"Just detta, att så många av tystnadens olika fasetter belyses i Österbergs bok, får den att gnistra. Reflektioner från 'Tystnader och tider' kommer att lysa upp olika aspekter av min egen tillvaro under lång tid framöver." Maria Küchen, Sydsvenskan