Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Randi Fisher - svensk modernist

Randi Fisher - svensk modernist

Inbunden bok. Lund : Ellerström. 2005.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. PRESENTSKICK
RANDI FISCHER deltog tillsammans med Olle Bonniér, Lage Lindell, Pierre Olofsson, Karl Axel Pehrson och Lennart Rodhe i utställningen ”Ung konst” som galleriet Färg och form i Stockholm visade våren 1947. Konstnärerna på utställningen har kommit att gå under namnet ”1947 års män” – vilket ignorerar den kvinnliga konstnärens, Randi Fischers, medverkan på utställningen och i det dåtida konstfältet.
I RANDI FISCHER – EN SVENSK MODERNIST presenteras Fischers konstnärskap för första gången i helfigur. Randi Fischer (1920-1997) utbildade sig på Konstakademien under 1940-talet och arbetade med måleri och grafik samt offentlig konst i form av fresk- och väggmåleri, textilkonst och glasmåleri. I centrum för boken står analyser av hennes verk och frågeställningar kring den moderna konstnären. Vilka ideal präglade konstnärsrollen under svensk högmodernism? Vad innebar dessa för en kvinnlig konstnär? På vilket sätt influerade det Fischers konstnärskap, dess förutsättningar och begränsningar?
Boken kastar nytt ljus över svensk modernism och dess historieskrivning, bland annat i analyser av konstkritik, konstnärsideal och konstverk. Genom att studera det som i traditionell historieskrivning framställs som ”periferi” är syftet att ställa nya frågor om det som i samma tradition brukar beskrivas som ”centrala” skeenden och händelseförlopp.
Hur kommer dte sig till exempel att oljemåleri intar en centralposition, medan offentlig konst ofta betraktas som oväsentlig? Och varför har kvinnors konst så ofta betraktats som en perifer och marginell del av modernismen?

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789172471221
Titel
Randi Fisher - svensk modernist
Författare
Fagerström, Linda
Förlag
Lund : Ellerström
Utgivningsår
2005
Språk
Svenska