Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
I stället för vapen

I stället för vapen

Norstedts. 1948. Häftad, 281 sidor. Lite naggad på bokryggen, inlagan i mycket gott skick. Han vigde sitt liv för freden, men mördades av terrorister som såg freden som ett hot. Han evakuerade skandinaver från tyska fångläger i de ?Vita bussarna?, men kritiseras nu för att ha räddat ?fel? fångar. Vad man än må tycka om Folke Bernadotte var han en av dem som gjorde svensk diplomati till ett internationellt begrepp.

Folke Bernadotte af Wisborg föddes den andra januari 1895 i Stockholm. Han blev mördad i Jerusalem den 17 september 1948. Han var en hängiven man inom rytteri, scoutrörelsen, simfrämjandet, skytteförbundet och kanske mest av allt fred.

Hans far, prins Oscar Bernadotte, hade avstått rätten till Sveriges tron genom att ingå giftermål med en hovfröken, och Folke fick gå i vanliga elementarskolan. Han var senare den första europeiska kungliga att gifta sig på amerikansk mark, då han den första december 1928 gifte sig med Estelle Romanie Manville i New York. Greve Folke och grevinnan Bernadotte bosatte sig på Dragongården på Djurgården i Stockholm. De fick fyra söner, men två dog tyvärr i späd ålder. Folke hade även en dotter innan sitt äktenskap.

Allvar, hederlighet, ärlighet, pliktkänsla, trofasthet, religiositet och humor är epitet som tillskrivs Folke, även av hans fiender. Med sin bok ?Slutet? med undertiteln ?Mina humanitära förhandlingar i Tyskland våren 1945 och dess politiska följder? blev han världsberömd. Boken översattes till 18 språk och den brittiske Stockholmskorrespondenten Ralph Hewins såg bara två kandidater till ledarskapet i ett eventuellt Europas Förenta Stater; Winston Churchill och Folke Bernadotte.

Till sin läggning var Folke en praktisk man, inte intellektuell. Psalmboken, Bibeln och kanske en detektivroman var det som låg på nattygsbordet. Han talade flytande engelska, tyska och franska, han studerade bankväsendet i New York och Paris 1930-31, men, det blev det humanitära arbetet som han, med sin religiösa bakgrund, mer naturligt drogs till. 1937 blev han chef för Sveriges Scoutförbund och 1943 blev han vice ordförande för Svenska Röda Korset.

Som en liten kuriosa kan nämnas att Folke motsatte sig Dalahästen som symbol för Sverige på Världsutställningen 1939 i New York, dessbättre lyckades han inte komma med ett bättre förslag och här fick dalahästen sitt internationella genombrott. Man tillverkade en 3 meter hög dalahäst som målades av konstnären Göte Hennix och under året för utställningen skeppades hela 1,4 ton små dalahästar till New York.

Giftermålet med Estelle gav honom en god fru vars stöd och goda omdöme blev oumbärliga för Folke, det gav honom även kontakter med ledande bank- och industrimän i USA. Han tvingades lämna armén på grund av problem med hälsan, han led av magsår och inre, återkommande blödningar 1930, men återinkallades 1940 efter den tyska invasionen av Danmark och Norge. Han fick ansvar för fångutväxlingar, tyska mot brittisk-amerikanska åren 1943-44, varvid hela 11 000 krigs

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish