Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Candide eller Optimismen & Traktat om toleransen

Candide eller Optimismen & Traktat om toleransen

Inbunden bok. Modernista. 1 uppl. 2023. 284 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Bokhandelsnytt exemplar i presentskick. Oläst.

Voltaires mästerverk Candide [1759] publicerades ursprungligen med undertiteln »eller optimismen«, som en föraning av den satiriska uppgörelse med den samtida filosofen Leibniz svärmiska ideal som romanen skulle utgöra. Leibniz menade att vår värld är »den bästa av alla tänkbara världar«, och Voltaires romanfigur Candide undervisas här i denna lära av den pedantiska och obotligt optimistiska filosofen Pangloss.

Denna utgåva innehåller även den mästerliga essän Traktat om toleransen [Traité sur la tolérance, 1763]. Bakgrunden var att en fransk köpman, Jean Calais - som var protestant - på felaktiga grunder dömts till döden efter att ha anklagats för mordet på sin egen son. Voltaire inledde en kampanj för att försvara Calais. Som upplysningsfilosof och humanist väckte han frågor om mänsklig värdighet och tolerans, och hans polemiskt knivskarpa essä är en kritik av religiös fanatism och en vädjan till förståelse, vars relevans kvarstår än i dag.

Två vitt skilda verk, som båda kommit att betraktas om tidlösa klassiker, här i översättning av David Sprengel (Candide) och Gustaf Åman-Nilsson (Traktat om toleransen).

VOLTAIRE (1694-1778), född François-Marie Arouet, var en av de stora franska upplysningsfilosoferna. Voltaire var en skicklig polemiker och deltog under sin levnadstid ständigt i den offentliga debatten. Vid sidan om sina filosofiska texter skrev han romaner, varav Candide anses vara den främsta, såväl som historiska verk, skådespel och poesi.

AV FRANÇOIS VOLTAIRE: Brutus / Filosofiska brev / Den om sin lycka skrytande kavaljeren / Den förlorade sonen / Micromegas eller Lill-Masse / Caesars död / Sokrates / Merope / Zayra / Gengis Chan / Alzir, eller Amerikanarna / Karl XII / Prinsessan av Babylon / Skottländskan eller Caféhuset i London / Naturens son / Mahomet / Semiramis / Molières levnad / Candide eller Optimismen (Candidus eller allt till det bästa) / Zadigs äventyr : en orientalisk berättelse om ödet (Zadig eller Ödet, en orientalisk berättelse) / Tankar om kriget : Saul och David / Fyra rättsskandaler : affärerna Calas, Sirven, Lally och de La Barre / Filosofiskt ficklexikon / Traktat om toleransen med anledning av Jean Calas död (Traktat om toleransen).

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789180634335
Titel
Candide och Traktat om toleransen
Författare
Voltaire
Förlag
Modernista
Utgivningsår
2023
Omfång
284 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
142 x 216 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
438 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Voltaires mästerverk Candide [1759] publicerades ursprungligen med undertiteln »eller optimismen«, som en föraning om den satiriska uppgörelse med den samtida filosofen Leibniz svärmiska ideal som romanen skulle utgöra. Leibniz menade att vår värld är »den bästa av alla tänkbara världar«, och Voltaires romanfigur Candide undervisas här i denna lära av den pedantiske och obotligt optimistiske filosofen Pangloss.
Denna utgåva innehåller även den mästerliga essän Traktat om toleransen [Traité sur la tolérance, 1763]. Dess bakgrund är att en fransk köpman, Jean Calais - som var protestant - på felaktiga grunder dömts till döden efter att ha anklagats för mordet på sin egen son. Voltaire inledde en kampanj för att försvara Calais. Som upplysningsfilosof och humanist väckte han frågor om mänsklig värdighet och tolerans, och hans polemiskt knivskarpa essä är en kritik av religiös fanatism och en vädjan till förståelse, vars relevans kvarstår än i dag.
Två vitt skilda verk, som båda kommit att betraktas som tidlösa klassiker, här i översättning av David Sprengel (Candide) och Gustaf Åman-Nilsson (Traktat om toleransen).VOLTAIRE [1694-1778], född François-Marie Arouet, var en av de stora franska upplysningsfilosoferna. Voltaire var en skicklig polemiker och deltog under sin levnadstid ständigt i den offentliga debatten. Vid sidan om sina filosofiska texter skrev han romaner, varav Candide anses vara den främsta, såväl som historiska verk, skådespel och poesi.