Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Candide eller Optimismen

Candide eller Optimismen

Häftad bok. Norstedts. 1 uppl. 2015. 200 sidor.

Nyskick. Mjukband. Bokhandelsnytt exemplar. Oläst. Några minimala lagerspår, för övrigt i presentskick.

Lever vi i en värld som i grunden är bra? Eller i en värld där många saker kunde - och borde - vara mycket bättre? För den unge Candide är saken glasklar: vi lever i en värld som i själva verket är bättre än bra - i den bästa av världar. Det har hans lärare, den berömde filosofen Pangloss, sagt och det tror Candide bergfast på ...

Candide är en ung rik slyngel som bor i ett stort slott någonstans i Tyskland. Han är en optimistisk person, som i hela sitt liv fått precis vad han velat ha. När han ertappas med att kyssa sin släkting, den sköna Kunigunda, blir han dock utslängd från sitt hem. Det som sedan följer är en lång och svår resa, som går genom fångenskap, tvångsvärvning till den Bulgariska armén. Kriget som sedan följer är svårt och våldsamt, där slakt och krigsbrott hör till vardagen. Men Candide har bara sin käraste för blicken, Kunigunda, orsaken till allt hans lidande. Tillsammans på sin resa har han tjänaren Pangloss, en man med en djup livsvisdom som han så gott det går försöker lära ut till den lite väl optimistiske ynglingen ...

Är Candide den kvickaste bok som skrivits? Många menar det. I varje fall är det en av få böcker från 1700-talet som fortfarande läses och som fortfarande är aktuell. Det var jordbävningen i Lissabon 1755, då 30 000 människor omkom, som fick Voltaire att börja fundera på om den förnuftiga optimism som präglat tänkandet på 1700-talet och som han själv tidigare anslutit sig till verkligen kunde gälla. I slutmeningen uttalar Candide de enkla, bevingar orden: "Men nu måste vi odla vår trädgård".

François Marie Arouet de Voltaire (1694-1778) var en fransk författare och filosof. Han räknas idag till en av den europeiska litteraturens viktigaste författare.

AV FRANÇOIS VOLTAIRE: Brutus / Filosofiska brev / Den om sin lycka skrytande kavaljeren / Den förlorade sonen / Micromegas eller Lill-Masse / Caesars död / Sokrates / Merope / Zayra / Gengis Chan / Alzir, eller Amerikanarna / Karl XII / Prinsessan av Babylon / Skottländskan eller Caféhuset i London / Naturens son / Mahomet / Semiramis / Molières levnad / Candide eller Optimismen (Candidus eller allt till det bästa) / Zadigs äventyr : en orientalisk berättelse om ödet (Zadig eller Ödet, en orientalisk berättelse) / Tankar om kriget : Saul och David / Fyra rättsskandaler : affärerna Calas, Sirven, Lally och de La Barre / Filosofiskt ficklexikon / Traktat om toleransen med anledning av Jean Calas död (Traktat om toleransen).

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789113070346
Titel
Candide eller Optimismen
Författare
Voltaire, Fransois
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2015
Omfång
200 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 1 mm
Vikt
20 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Det levde en gång i Westfalen, i ett slott tillhörigt herr baron von Thunder-ten-Tronckh, en ung man, åt vilken naturen förlänat den mest fromma karaktär."

Candide (1759) är dräpande satir med udden riktad mot Leibniz, som bokens doktor Pangloss kan sägas vara skisserad på, och hans tes att den här världen är den bästa av världar, vilket Pangloss påpekar för Candide vilka olyckor han än råkar ut för på sina äventyr.