Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fjärrskådarn

Fjärrskådarn

Arena 1994. Inbunden med skyddsomslag, 238 sidor.

Nyskick. Fredrik Segerståhl, son till Carl Segerståhl, som var lärare och rektor vid Vindelns Folkhögskola.

De flesta av de 14 romaner som Fredrik Segerståhl publicerade har Norrland i allmänhet och Västerbotten i synnerhet som miljö. Många av dem handlar om Vindeln, kommunen och tätorten. Två av dem, Institutionen och Vintersonat, kretsar kring Vindelns folkhögskola.

Fredrik Segerståhl var född 1933. Han var enda barnet till Elisabet och Carl Segerståhl i Vindeln. Mamman var folkskollärare och pappan var lärare och från 1948 till sin död 1958 också rektor vid Vindelns folkhögskola. Efter folkskola och realskola i Vindeln for Fredrik till Norrköping, pappa Carls gamla hemstad, och tog där studentexamen.

Folkhögskolan var den miljö som formade Fredrik. Han kom redan som liten i nära kontakt med inte bara med elever och lärare utan också vaktmästare, kökspersonal och städerskor som utgjorde detta samhälle i samhället.

Han beundrade sin far mycket, och de stod varandra tidvis mycket nära. Samtidigt kände han ju hur dominant fadern kunde vara, och inte sällan upplevde han hur den slutna miljön ibland kvävde honom. Far och son var ofta ute i naturen tillsammans, badade på somrarna och åkte skidor på vintrarna. Fredrik sörjde djupt sin far när han dog i cancer endast 59 år gammal.

Efter studentexamen studerade Fredrik litteraturhistoria, nordiska språk och historia i Lund och Uppsala. Han arbetade sedan ett par år vid en folkhögskola i närheten av Sveg. I början av 1960-talet bildade han familj och bosatte sig i Jönköping, där han tjänstgjorde som gymnasielärare i svenska och historia fram till 1986. Från detta år var han verksam som författare på heltid. 1986 gifte han om sig med sin ungdomskärlek, Sylvia, och flyttade till Södertälje, där han bodde fram till 2001 då han dog i hjärtinfarkt i samband med en svårartad cancer. Hans sörjs närmast av hustrun Sylvia och hennes två barn och en dotter från sitt tidigare äktenskap.

Fredrik Segerståhl debuterade 1977 med romanen Brödupproret, en dokumentär skildring av en episod i Jönköpings sociala historia, Spannmålskravallerna, som inträffade 1855. De flesta av de 14 romaner som han publicerade därefter har Norrland i allmänhet och Västerbotten i synnerhet som miljö. Många av dem handlar om Vindeln, kommunen och tätorten.
Innehåll
[göm]

1 Institutionen och Vintersonat
2 n´Wikner
3 Fjärrskådarn
4 Källor

Institutionen och Vintersonat

Två av dem, Institutionen och Vintersonat, kretsar kring Vindelns folkhögskola. Institutionen som kom 1978, handlar om ett slutet samhälle. Det skulle kunna vara ett fängelse eller ett sjukhus, men det är lätt att förstå att det är Vindelns folkhögskola som avses. Här är personalen strängt hierarkiskt grupperad med tydliga sociala skillnader mellan överklass och underklass. Bortsett från provinsialläkaren i den omgivande byn är Ledaren för institutionen det högsta hönset, och hans med

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9178430917
Titel
Fjärrskådarn
Författare
Segerståhl, Fredrik
Förlag
Stockholm : Arena
Utgivningsår
1994
Språk
Svenska