Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
GAMMALT GLAS : SVENSKT VARDAGSGLAS 1850-1900

GAMMALT GLAS : SVENSKT VARDAGSGLAS 1850-1900

Inbunden bok. Ica Bokförlag. Tredje tryckningen. Första uppl. 2005. 128 sidor.

Nyskick. FÖRLAGSNY. Ur bokens baksidestext: ”Kring 1850 var glas ingen vardagsvara i vårt land. Det var dyrt att framställa och förbehållet samhällets förmögna. Under de följande 50 åren utvecklades nya tillverkningsmetoder och man kunde nu producera hållbart glas i långa serier. Därför finns det idag gott om sent 1800-talsglas och priserna är fortfarande tilltalande låga. GAMMALT GLAS vägleder både samlaren och den intresserade nybörjaren och ger en inblick i framställningstekniker, modeller och dekorer inom svensk glasindustri för mer än 100 år sedan. För den specialintresserade finns bilagor med exempel på bokföring, driftsförhållanden samt de volym, vikt- och längdmått som användes under 1800-talet. Ca 100 färgfoton." För fler böcker av Gunnar Lersjö: Välkommen att titta in på mina andra annonser på JOLEANS BOKBOD här på Bokbörsen!

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789153425960
Titel
Gammalt glas : svenskt vardagsglas 1850-1900
Författare
Gunnar Lersjö
Förlag
Ica Bokförlag
Utgivningsår
2005
Omfång
128 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
173 x 246 mm Ryggbredd 12 mm
Vikt
514 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det finns förvånansvärt mycket glas bevarat från 1800-talet. Under århundradets andra hälft introducerades även det nu så populära pressglaset, den tidens fattigmanskristall. Framställningstekniken var revolutionerande, man kunde producera långa serier både snabbare och billigare jämfört med föremål i kristall. Dessutom höll glaset mycket bättre.

En samlare frågar sig alltid varifrån glaset kommer, hur gammalt det är och hur det är tillverkat. Den här boken ger en övergripande inblick i svensk glasindustri under åren 1850 till 1900. Den berättar om brukens utveckling, tillverkningsmetoder (tekniker, färger, former, slipning, gravyr med mera) och deras omfattande modellprogram. Bildurvalet är gjort för att visa olika typer av produkter, tillverkningstekniker och dekorer. För den specialintresserade finns bilagor med exempel på bokföring, driftsförhållanden samt de volym, vikt- och längdmått som användes under 1800-talet. Ca 100 färgfoton.

Gunnar Lersjö som under många år samlat gammalt glas har träffat många forskare och andra samlare. Han har kunnat följa hantverket på plats i glashyttan och fotograferat arbetet och produkterna. Han har mött mästare, gravörer och formgivare. Han har fått tillgång till brukens gamla arkiv och studerat tidens priskuranter och andra handlingar.