Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svenskhetens historia

Svenskhetens historia

Inbunden bok. Wahlström & Widstrand. 2003. 752 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Aningen gulnat boksnitt och några minimala hanteringsspår, för övrigt i presentskick.

Det svenska folket har inte existerat sedan urtiden - vi har blivit svenskar genom en serie händelser och beslut, några för ganska länge sedan, förvånande många av rätt nytt datum. Kungar och kulturpersoner, Gustav Vasas bibel och Folkskolans läsebok har alla bidragit till svenskheten vid olika tillfällen. Midsommar och Lucia har vi lärt oss att fira sent, välfärden och den svenska synden tillkom nyligen.

Det här är en historiebok som berättar Sveriges historia ur detta bestämda perspektiv - hur nationen har blivit till, hur de svenska särdragen har sett ut och varifrån de kommer. Det är berättelsen om medeltiden, då Sverige fanns men knappast någon svensk nation, om reformationens andliga likriktning och 1600-talets mångkulturella stormakt, om frihetstidens experimentlusta och det gustavianska enväldets »skimrande diktatur«, om 1800-talet då Sverige blev en nationalstat och livsvillkoren helt förändrades och om det demokratiska genombrottet och välfärdsstaten på 1900-talet.

Uppfinnare, kvinnosakskämpar, invandrare och utvandrare, kungar, fältherrar, arbetare och bönder passerar förbi och skildras som deltagare i Sveriges utveckling.


AV GÖRAN HÄGG: Ögon / Vägen till den gyllene triangeln / Den stora kometen / Lejontecknet / Övertalning och underhållning : den svenska essäistiken 1890-1930 / Det automatiska paradiset / Catilinas sammansvärjning / Doktor Elgcrantz eller Faust i Boteå / Kupésamhället : kultur, språk och humanism i det byråkratiska systemet / Agneta hos kannibalerna / Anders och Dafne / Hjärtats diktatur / Framgångens frukt / Författarskolan / Money money / Tjugoen moderna klassiker / Den svenska litteraturhistorien / Praktisk retorik : med klassiska och moderna exempel / Lucrezia Borgias fjärde bröllop / Världens litteraturhistoria / Sommarön / Retorik idag : aktuella exempel och praktiska tips / Svenskhetens historia / Nya författarskolan / Alfred : den fullständiga historien om poeten, professorn och akademiledamoten Alfred Edvard Hedman / Välfärdsåren : svensk historia 1945-1986 / Påvarna : två tusen år av makt och helighet / I världsfurstens harem : Erik Johan Stagnelius och hans tid / 1001 böcker du måste läsa innan du dör / Mussolini : en studie i makt / Gud i Sverige / Utveckla monarkin / Retorik i tiden / Ett alldeles särskilt land : 150 år i Italien / Svenska förmögenheter / Medici : magnifika miljardärer och mördande mecenater i Renässansens Florens / D'Annunzio : dekadent diktare, krigare och diktator / Sanningen är alltid oförskämd.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9146203575
Titel
Svenskhetens historia (Mån. bok)
Författare
Hägg, Göran
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2003
Omfång
752 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
170 x 241 mm Ryggbredd 34 mm
Vikt
1268 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det svenska folket har inte existerat sedan urtiden – vi har blivit svenskar genom en serie händelser och beslut, några för ganska länge sedan, förvånande många av rätt nytt datum. Kungar och kulturpersoner, Gustav Vasas bibel och Folkskolans läsebok har alla bidragit till svenskheten vid olika tillfällen. Midsommar och Lucia har vi lärt oss att fira sent, välfärden och den svenska synden tillkom nyligen.Det här är en historiebok som berättar Sveriges historia ur detta bestämda perspektiv – hur nationen har blivit till, hur de svenska särdragen har sett ut och varifrån de kommer. Det är berättelsen om medeltiden, då Sverige fanns men knappast någon svensk nation, om reformationens andliga likriktning och 1600-talets mångkulturella stormakt, om frihetstidens experimentlusta och det gustavianska enväldets »skimrande diktatur«, om 1800-talet då Sverige blev en nationalstat och livsvillkoren helt förändrades och om det demokratiska genombrottet och välfärdsstaten på 1900-talet. Uppfinnare, kvinnosakskämpar, invandrare och utvandrare, kungar, fältherrar, arbetare och bönder passerar förbi och skildras som deltagare i Sveriges utveckling.Göran Hägg är författare, kritiker och docent i litteraturvetenskap, senast utkom Retorik idag.