Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Bland bergsmän och bruksfolk

Bland bergsmän och bruksfolk

Inbunden bok. Sveriges släktforskarförbund. 1991. 216 sidor.

Nyskick. PRESENTSKICK.
Årets temainnehåll omfattar forskning kring bruksfolk, smeder och människor inom bergshanteringens områden. Här får vi bland annat inblickar i hur man hämtar information ur räkenskapsböcker i bruksarkiv, med en genomgång av hur bruksbokföring lades upp. Härtill behandlas ett bruksarkiv (Jäders bruk i Västmanland) och vad detta innehåller för värde för släktforskaren. Vidare ingår en beskrivning över hur arbetsmetoderna vid järnframställningen på 1600-, 1700- och 1800-talen gestaltade sig och hur vissa yrkesfunktioner inom bergshanteringen vid den tiden fördelade sig.
Utredningen av en smedssläkt presenteras tillsammans med de forskningsmetoder som använts och de erfarenheter som samlats i arbetet med denna. Dessutom ingår en studie över bruksknektarna och deras arbete vid Luleå silververks gruvor under ett arbetsår på 1600-talet, samt episoder ur en bergsmansgårds historia. I anslutning till temat presenteras också en grundläggande genomgång av svenskt källmaterial, med exempel hämtade från bruksforskningens område.
Utanför huvudtemat ingår även en genomgång om "hur man finner sina anförvanter i Amerika", samt en redovisning om den stora daldansens offer i Stockholm år 1743.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish