Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Frihetskämpen från Tullus : en jämtländsk bonde i storpolitiken
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9188672301
Titel
Frihetskämpen från Tullus : en jämtländsk bonde i storpolitiken
Författare
Håkan Larsson
Förlag
Jengel Förlag
Utgivningsår
2006
Omfång
144 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 246 mm Ryggbredd 17 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Nils Larsson i Tullus (1822–1896) är en av de fantastiska män som lade grunden till den svenska framgångssagan mellan 1870 och 1970, ett sekel då Sverige gick från att vara ett av Europas fattigaste länder till att vara ett mönsterland i välfärd.

Som bondeståndets talman slog Nils Larsson den 4 december 1865 klubban i bordet efter att ha fått »ett högt och ljudeligt enstämmigt ja« från de högtidsklädda bönderna till att ersätta den uråldriga ståndsriksdagen med ett modernare tvåkammarsystem. Han spelade även enviktig roll när näringsfrihet infördes, liksom när Sverige fick en modern banklagstiftning och anslöt sig till det europeiska frihandelssystemet. Jämten Nils Larsson var en frisinnad man med vida vyer. Han ville jämställa Norge med Sverige i unionen, ledde solidaritetsmöten med kämpande polacker som gjorde uppror mot den ryske tsaren 1863, arbetade för dödsstraffets avskaffande och var en av de första medlemmarna i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

I »Frihetskämpen från Tullus« lyfts politikern, bonden och entreprenören Nils Larsson fram ur historiens skuggor av en av dagens jämtländska riksdagsmän, Håkan Larsson. Initierat visar han att bondeståndets siste talman var en modern man som på många sätt var före sin tid. Håkan Larsson (1950) är sedan 2002 riksdagsledamot för Centerpartiet i Jämtlands län. Han är journalist och har varit politisk chefredaktör vid Östersunds-Posten.
Ytterligare författare: Larsson, Håkan