Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Katarina den stora : En guldålder för Ryssland

Katarina den stora : En guldålder för Ryssland

Inbunden bok. Prisma. 1 uppl. 2006. 528 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Omslaget är aningen tilltryckt i överkant och har ett microriss i överkant på baksidan. Oläst bok.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789151843940
Titel
Katarina den stora : En guldålder för Ryssland
Författare
Hélène Carrère d`Encausse
Förlag
Prisma
Utgivningsår
2006
Omfång
528 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 228 mm Ryggbredd 37 mm
Vikt
850 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Katarina II kröns år 1762 till kejsarinna av Ryssland. Hennes regeringstid blir stormig och full av krig. Men när hon dör 1796 efterlämnar hon ett stort och rikt land. Det här är berättelsen om en motsägelsefull och mycket mäktig kvinna.

En statskupp år 1762 gör en liten tysk prinsessa till kejsarinna av Ryssland: Katarina II. Kvinnornas styre är ingen nyhet i detta land, men hon är den första som är fast besluten att regera på egen hand och ägna sin energi och sina exceptionella förståndsgåvor åt uppgiften. Samtidigt är hon en anhängare av upplysningen och en beundrare av den franska kulturen, ivrig att hävda andens överhöghet och göra sitt land till ett verkligt europeiskt intellektuellt centrum.
Men hennes regeringstid är stormig: farsoter, uppror, krig på löpande band. Inför ett sådant bokslut är man frestad att tänka sig att hon lämnade ett förhärjat och utmattat land i arv till sin efterträdare. Men fallet är det motsatta: befolkningen har vuxit, landet har blivit större både i väster och söder, och Ryssland har tagit plats på den internationella scenen.
Missuppfattningarna om den ”Stora Katarina” är trots allt legio. Om detta liv där det otvungna behaget och viljan att leva ett lyckligt liv spelade en så stor roll, har många levnadstecknare sagt att hennes regering inte var annat än gunstlingarnas styre. Pusjkin är kanske upphovet till denna tvetydighet; han kallade Katarina ”Tartuffe i kjol”, men han underlät inte att hylla hennes storhet.
Syftet med denna bok är att i händelsernas, arkivens och de motstridiga omdömenas labyrint återfinna Katarina II:s sanna ansikte och framför allt att ge en rättvis bild av hennes betydelse för Ryssland.