Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Förlagsfakta

ISBN
9789163742309
Titel
Dansreligionen i japansk immigrantmiljö på Hawai'i. Via helbrägdagörare och Jodo Shinshu-präster till nationalistisk millennarism
Författare
Hamrin-Dahl, Tina
Förlag
Foofooförlag
Utgivningsår
2015
Omfång
533 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
Efter 1945 befann sig Japan i ett nationellt chocktillstånd. Tusentals människor vägrade acceptera nederlaget, en gudomlig kejsare kunde omöjligen förlora ett krig. Religiösa rörelser med gudomligt inspirerade helgbrägdagörare som ledare hade i och med krigsslutet uppstått i mångfald - en av dem var Sayo Kitamura. Hon blev genast känd som Ogamisama, "den stora gudinnan", och ansågs vara den allsmäktige guden Tensho-kotai-jingus dotter och hela mänsklighetens räddare. Guden Tensho-kotai-jingu berättade för Sayo Kitamura att han tidigare använt Buddha och Jesus på liknande sätt. När Sayo Kitamura antog att hon blivit talesman för en allsmäktig gud förändrade hon sitt språk och sätt att klä sig. Driftiga kvinnor som öppet fattade beslut utan att rådfråga sina män var mycket sällsynta i Japan för sjuttio år sedan.
För att det skall bli fred på jorden måste alla människor hjälpa till med frälsandet av osaliga anfädersandar. Dessa antas hemsöka oss och ställa till elände genom att orsaka sjukdomar och olyckor. Om vi inte kontinuerligt renar våra själar med den heliga formeln na-myo-ho-ren-ge-kyo riskerar vi sända ut onda andar. Medelst dans i trans kan den som följer Ogamisama driva ut det onda. Det religiösa samfund som här beskrivs benämns Odori shukyo, Dansreligionen, men heter formellt Tensho-kotai-jingu-kyo. Detta är berättelsen om en grupp japanska immigranter på Big Island Hawaii, den till ytan största av Hawaii-öarna. De har plockat kaffebönor i solen högt uppe på vulkansluttningar och försökt frälsa illvilliga andar för att därigenom utrota ondska. Denna avhandling beskriver Konaområdet och kaffebygdens helbrägdagörare, buddhistiskt verksamhet och en millenaristisk religion som inom en snar framtid kommer att dö ut - åtminstone i Ka'awaloa (Kona) där kapten Cook mötte sin död den 14 februari 1779.