Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Varg bland vargar

Varg bland vargar

Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. 1939. 891 sidor.

Gott skick. Halvfranskt band. Bruksspår. F d biblioteksbok.
Året är 1923. Vi befinner oss i mellankrigstidens Berlin och dollarn står i 414 000 mark. Och mer ska det bli. Ett halvår och nästan sjuhundra sidor längre fram i romanen stiger dollarn på bara ett par dagar från 242 000 000 mark till 73 000 000 000 mark. Ni läste rätt. Sjuttiotre miljarder mark på en enda dollar. En siffra omöjlig att föreställa sig.
I samband med inflationen ser vi arbetslösheten sprida sig som en epidemi. Inte ens de som arbetar har så de klarar sig eftersom den lön som en gång räckte för en familj att leva på nu inte ens duger till att täcka hyran. Flera års besparingar är inte värda pappret de är tryckta på.
På Berlins bakgator blomstrar dekadensen. Man njuter för stunden, tar en dag i taget. Ingen vågar se längre än till morgondagen. Prostitution, spel- och alkohol- och narkotikamissbruk tillhör var och varannan människas vardag. Och mot denna fondvägg finner vi den tjugotreårige Wolfgang Pagel. Han är före detta militär, son till en av tidens främsta målare, men tyvärr en alltför ivrig spelare. En gång får vi till och med se honom lämna sin älskade Petra, spritt språngande naken i deras hotellrum, för att han måste sälja hennes kläder för att få ihop en slant som han snart har spelat upp.
Hans Falladas egen biografi – eller Rudolf Ditzen som han egentligen hette – är inte långt borta. Hans eget liv bräckte de flesta av hans kollegors. Såväl dråp och förskingring, som självmordsförsök, vistelse på mentalsjukhus och alkohol- och narkotikamissbruk hade han i sitt bagage. Det är erfarenheter som alla, i mer eller mindre utsträckning, sipprat in mellan pärmarna. När Fallada skildrar Berlins undre värld får vi nog dra slutsatsen att han vet vad han pratar om. Vi kan ta honom på hans ord.
Men vi får också ta del av hur landsbygden påverkas av den ekonomiska krisen ute på godset Neulohe. Joachim von Prackwitz försöker få allt att gå ihop, få in skörden i tid, samtidigt som han måste brottas med en gnidig svärfar som inte vill någonting annat än se honom gå under, skinnad på bara benen. Även von Prackwitz är en gammal militär som sedan kriget bara blivit mer och mer nyckfull och opålitlig på grund av oroligheterna. Tappar man inte hoppet, tappar man istället förståndet.
Samtidigt bubblar det här och var under ytan. I oroliga tider – då lika mycket som idag – väntar politisk extremism runt hörnet. I skydd av skogens mörker anar man en grupp människor som rustar sig för att med vapen i hand störta regeringen …
I år – sjuttio år efter Auschwitz befrielse – vet vi alla gott och väl vad för rörelse som inom kort ska växa sig stark som barn av denna oroliga tid. Denna roman är skriven 1937. Hitler har nyligen kommit till makten. Två år återstår fortfarande till andra världskrigets utbrott. Kristallnatten har ännu inte ägt rum.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish