Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Antisemitismen. En historisk skildring i ord och bild.

Antisemitismen. En historisk skildring i ord och bild.

Häftad bok. Natur och kultur [i samarbete med] Anne Frank-stiftelsen . 1991. 132 sidor.

Mycket gott skick. Översättning av Dora Heger. [Fackgranskning: Svante Hansson] [Förord till den svenska utgåvan: Jörgen Weibull] Rikligt illustr. i färg o. svartvitt. Behandlar även Sverige.

FRI FRAKT inrikes
Betala med Swish Fraktfritt Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
912702959X
Titel
Antisemitismen-en historisk skildring...
Författare
Jansen, Hans - Boonstra, Janrense - Kniesmeyer, Joke - Hansson, Svante - Heger, Dora - Anne Frank Stichting
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1991
Omfång
132 sidor
Bandtyp
Häftad
Vikt
454 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Begreppet antisemitism hänför sig till idéer och handlingar som riktas mot judarna och judendomen. Numera förknippar man antisemitismen vanligen med nazisternas mord på sex miljoner judar under perioden 1933-45. Jämfört med detta verkar allt som tidigare skett att förblekna - men antisemitismen har en lång historia.
Den här boken är i första hand en historisk skildring av antisemitismen i bilder: ett antijudiskt bildspråk, så som det utvecklats under hundratals år. De bakomliggande grundtankarna har förblivit desamma under århundradenas lopp, medan uttrycksformerna förändrats, om än i obetydlig utsträckning.
I andra hand är boken en historisk skildring av en bild: bilden av juden så som antisemiten föreställt sig den, under påverkan av inflytelserika tänkares och ledares uttalanden, texter, böcker, avhandlingar och lagar.
I tredje hand behandlas tillkomsten av dessa bilder, vad de leder och syftar till, nämligen antijudiska åtgärder och våldsbrott mot judar.
På det hela taget är detta inte någon positiv skildring. Boken handlar således inte om samarbetet mellan judar och kristna eller mellan judar och muslimer, inte om lika rättigheter för judar som minoritet i ett ickejudiskt samhälle, inte om motstånd mot antisemitism. I stället koncentreras framställningen på de viktigaste utvecklingslinjerna och de viktigaste momenten i antisemitismens historia.
Det omfattande bild- och textmaterialet, bl a i form av ordagrant återgivna utdrag ur uttalanden och texter, bör förhoppningsvis göra det lättare att känna igen dagens varianter av antisemitism. Att bekämpa antisemitism och främlingshat är inte en exklusiv uppgift för myndigheter och organisationer. Det ansvaret vilar på oss alla.
Boken utges i samarbete med Anne Frankstiftelsen i Amsterdam. Den är samtidigt katalog till en utställning på Kulturhuset i Stockholm (4 oktober - 1 december 1991) som bygger på bilderna i boken.
Översättning Dora Heger

Hans Jansen är huvudförfattare. Han är teolog och historiker och innehar en professur vid universitetet i Bryssel i ämnet "kristen litteratur om judar och judendom". Janrense Boonstra är chef för Anne Frankmuseet i Amsterdam och ansvarig för utställningen som denna bok bygger på. Joke Kniesmeyer är historiker, knuten till Anne Frankstiftelsen i Amsterdam. Författarna är samtliga holländare.