Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Drömmen

Drömmen

Bromberg 2008. Inbunden med skyddsomslag, 286 sidor.

Mycket gott skick. Den fristående fortsättningen på Den osynliga väggen. De flesta yrken har förmodligen ett bäst före-datum, så icke författarens. I varje fall inte om man ska döma av Harry Bernstein vars debutroman ?Den osynliga väggen? publicerades när han var 95. Nu landar Drömmen på bokhandelsdiskarna och Bernstein fyller 98 nu i maj. Man kan läsa böckerna som två delar av en berättelse om författaren som ung.

Men att det är en mycket gammal man som på detta sätt har nedtecknat sina minnen röjs varken i språkets ungdomliga energi eller i tankens blixtrande klarhet.

Det är lika bra att säga som det är på en gång, Harry Bernstein har gjort det igen, ?Drömmen? är om möjligt lika strålande bra som ?Den osynliga väggen?, kanske är den till och med lite roligare bitvis. Ibland var det verkligen lätt att hålla sig för skratt när man läste om den unge Arrys vedermödor i en delvis judefientlig omgivning och med en veritabel mardröm till far som ständigt plågade sin stackars lilla familj med sitt dåliga humör och sin kärlekslöshet.

I ?Drömmen? har Arry fått tillbaka h-et i namnet, kanske för att familjen till sist kan emigrera från England (där man inte uttalade h-et) till drömlandet Amerika, och fadern förvandlas ställvis till en krumelur som ingen verkar kunna ta på allvar längre.

Men ond är han fortfarande och ett antal gånger begår han oförlåtliga försyndelser mot Harrys mor och mot sina barn; Harrys hat mot fadern kommer egentligen aldrig att avta. Det händer dock att man i den andra boken uppgivet skrattar åt denne far som måste börja varje mening, om han undantagsvis upplåter sin hemska stämma, med formelversen: ?Varför i helvetes jävlar ...??

I början av 20-talet flyttar Harrys familj från den extrema fattig­domen i England till faderns släktingar i Chicago. Harrys syster Lily blir dock kvar med den kristne man hon har gift sig med. Harry tänker ibland på hur modern samlade familjen för att sitta ?shiva? för den judiska dottern som gift sig med en kristen man och därför betraktades som död.

Annars är hela släkten samlad i Amerika och så småningom lyckas man inrätta sig i sitt nya liv och drömmen om Amerika blir sann. Man får uppleva det glada 20-­talet. Alla familjemedlemmar, förutom de yngsta barnen Harry och hans lillebror, får jobb, till och med fadern.

Båda Harrys föräldrar har rötter i Polen. En historia om faderns ursprung ? hur hans föräldrar övergav honom i Polen när han var i tioårsåldern ? turneras i ?Drömmen? på ett intressant sätt. Är denna berättelse sann eller var det bara ett sätt för fadern att få modern att tycka synd om honom och bli kvar vid hans sida?

Harrys fars svekfulla föräldrar drog vidare till Amerika när de lämpat av sonen hos Harrys mor, för att förenkla det hela, och nu har familjen från England alltså återförenats med sina släktingar.

Det dröjer emellertid ganska länge innan man får veta vem som betalat för den dyra ångbåtsresan mellan

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173370585
Titel
Drömmen
Författare
Harry Bernstein
Förlag
Brombergs
Utgivningsår
2008
Omfång
286 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
137 x 216 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
416 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Drömmen handlar om drömmen om Amerika, det förlovade landet där det finns mat och pengar till alla. Där alla finner lyckan och där det inte finns några religiösa motsättningar. Det är framför allt lille Harrys mamma som drömt om att få lämna industristaden i England och flytta till landet i väster. När biljetterna till resan kommer från de avlägsna släktingarna ser hon äntligen en chans att familjen ska få det bättre. Kanske kommer hennes försupne man att bli en god far och make och barnen få gå i skolan och skaffa sig en fin utbildning.

Allt detta går dock inte i uppfyllelse. Depressionen som råder i världen på 1930-talet drabbar så småningom även Harrys familj. Det är svårt att hitta ett arbete och även i Amerika blir livet tungt.

Makens löften om bot och bättring bryts ständigt. De får klara sig på egen hand. Syskonen växer upp och den ena efter den andra står på egna ben och till slut så är det bara Harry och mamman kvar hemma. Harry gör så gott han kan och försörjer sig och modern på allehanda tillfälliga arbeten.

Så småningom hittar han en flickvän som han kommer att dela livet med.

Drömmen är en gripande fortsättning på den lovordade romanen Den osynliga väggen (2005), som Harry Bernstein debuterade med vid en ålder av 96 år.