Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
PASSION FÖR PIONER
PASSION FÖR PIONER PASSION FÖR PIONER PASSION FÖR PIONER PASSION FÖR PIONER PASSION FÖR PIONER PASSION FÖR PIONER

PASSION FÖR PIONER

Inbunden bok. LT. 1996. 174 sidor.

Nära nyskick. –– ABSOLUT NYSKICK på inlagan, verkar oläst! – Obet. ytmärken på pärmarna. – Se fler bilder! ––

–– Sök gärna även boken "Plantskolor värda en omväg" med reportage om Hermann. ––

"År 1953 kom Hermann Krupke till Sverige och fick plats som praktikant på ett trädgårdsmästeri i Askersund. Här fanns inte en enda pion, såvitt han minns. Inte en tanke på att odla eller föröka dem. Pioner var inte heller något han satsade på när han efter några år blev sin egen.
– Min svärmor hade ett torp i Västergötland. Marken var utarrenderad men hon ville gärna att jag och min hustru Christina skulle ta över. Så blev det också. 1958 flyttade vi till Guldsmedsgården och blev jordgubbsodlare.
Jag började med 200 plantor och det blev bara fler och fler. Allt större ytor togs i anspråk. Du vet ... varje planta ger upphov till tio nya, och nästa år blir det tio nya av varje. Det går fort! Efter några år var det fullt.
Men så var det det där med slumpen ... En dag var jag hos en kund som ville ha hjälp med en häck. Han hade drömt om en blommande häck av pioner, men det ville sig inte. Under alla år hade inte en enda av plantorna blommat. Buskarna skulle på sophögen! Kunden fick sin nya häck, men Hermann var lite nyfiken på de besvärliga pionerna. Kunde han få några rötter av dem som hamnat i komposten? Jovisst.
Ungefär i samma veva kom jag över en amerikansk pionkatalog. Där fanns mer än fyrahundra sorter. Jag trodde inte mina ögon! Var det verkligen sant? De trilskande pionerna från sophögen började blomma efter bara tre år i Hermanns vård och visade sig vara tre gamla, mycket fina sorter: 'Edulis Superba', 'Festiva Maxima' och 'Karl Rosenfeld'. Just det! Ett par av de sorter som blommar om somrarna i Systrarna Petterssons trädgård i Gamla Linköping.

Så tog intresset fart. Hermann ville själv pröva på att ta fram nya sorter genom korsning och förökning. Det är där det roliga börjar, säger han.
– Drömmen har länge varit att få fram en gul doftande luktpion. Nu finns den. Efter nästan 30 års jobb! Ursprungsmaterialet kom från USA där en herre vid namn A P Saunders på 20-talet började korsa och korsa allt han kunde komma över, berättar Hermann.

Själv fick Hermann frön någon gång 1979–1980 och satsade på att ta fram gula pioner. Enkla fina gula som han sedan jobbat vidare med. Vi går runt en sväng tillsammans pPå Guldsmedsgården. Det är i slutet av maj månad och bara de allra tidigaste arterna har börjat blomma. dillpioner, rosenpioner, svavelpioner ... Några plantor har fått vita påsar över blommorna. Hermann lättar lite på en. Under den skyddande påsen fFinns en rent gul blomma! Målet för Hermanns förädlingsarbete. Ett av målen. Han har flera.
– Jag måste göra så här för att undvika oönskade korsningar, säger han. Bina vill gärna hjälpa till, men pollineringen vill jag styra själv ..." - Corren.

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789136033182
Titel
Passion för pioner
Författare
Krupke, Hermann - Krupke, Christina - Krupke, Hermann
Förlag
Stockholm : LT
Utgivningsår
1996
Språk
Svenska