Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Min första kärlek. Pocket

Min första kärlek. Pocket

Tidens förlag 1962. Pocket, 136 sidor.

Mycket gott skick. Ivan Turgenjev sägs ha varit den förste av de stora ryska författarna som väckte uppmärksamhet utanför Rysslands gränser. Kärleksnovellen ?Min första kärlek? framhöll han själv som sin mest personliga berättelse. Handlingen utgår från en redogörelse, i brevform, där Vladimir, en medelålders man beskriver mötet med sin första kärlek. Berättelsen handlar om när Vladimir var blott 16 år gammal och följde med sina föräldrar till en lantställe utanför Moskva. När en ny familj anländer till lantstället förälskar sig huvudpersonen snabbt i denna familjs undersköna dotter Sinaida. Sinaida är fem år äldre än Vladimir och uppvaktas också regelbundet av en handfull kärleksrivaler bl.a. en doktor, en greve och en poet. Det största hotet om Sinaidas gunst ska emellertid visa sig komma från ett helt annat och högst oväntat håll?

Turgenjev beskriver i novellen ungdomskärlekens alla vedermödor och hur Vladimir ständigt kastas från hopp till förtvivlan. Författaren beskriver Vladimir och Sinaidas förhållande på följande sätt:

? Sinaida hade genast förstått att jag var förälskad i henne, och jag hade inte minsta tanke på att dölja det för henne. Hon hade roligt åt min lidelse, drev med mig, skämde bort mig och plågade mig. Det måste vara rätt obehagligt att utan allt ansvar vara den enda, den allsmäktiga källan och upphovet till en annan människas högsta glädje och djupaste sorg ? och jag var som mjukaste vax i Sinaidas händer.?

Ett påfallande kännetecken för den här novellen är det tungsinta anslaget i beskrivningarna av en obesvarad, hopplös och ouppnåelig kärlek. Som läsare märker man rätt snabbt att den här historien inte kommer att sluta lyckligt (i motsats till exempelvis Harlequinromanerna) och det är båda av godo och ondo. Berättelsen förlorar givetvis en hel del spänning i och med det faktum att kärlekshistorien är så tydligt utsiktslös redan från början. Men det som förloras i spänning uppvägs delvis av att berättelsen istället känns genuin och okonstlad. Nu är inte ?Min första kärlek? att betrakta som något mästerverk, långt därifrån, men om man är tilltalad av rysk litteratur duger den gott och väl till avkopplande kvällslitteratur. Kan lätt förväxlas med Maksim Gorkijs novell med den snarlika titeln ?Om min första kärlek?.

// "Stigh" - 2004-11-16

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish