Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Samuel Johnsons liv

Samuel Johnsons liv

Inbunden bok. Bokfrämjandet. 1969. 263 sidor.

Mycket gott skick. Fint exemplar. Känns oläst. Något gulnat boksnitt, några mindre kant- och ytskavanker, ålders- och hanteringsspår, för övrigt i mycket gott skick. Stämpel på smutsbladet: "HEMMETS BIBLIOTEK No 00539".

Förlagets gulddekorerade konstläderband med märkband, färgat övre snitt, förgylld ryggtitel.

James Boswell föddes 1740 i Edinburgh som äldste sonen till en skotsk domare och godsägare. Av fadern ärvde han valet av juridik som livsbana, medan moderns strikta kalvinism sådde fröet till de attacker av religiösa grubblerier som skulle ansätta honom från ungdomsåren och framöver. Hela sitt liv led han också av en nervös känslighet och häftiga humörsvängningar.

1763 blev ett händelserikt år för Boswell. Han blev far för första gången, han började arbeta på den London-dagbok som långt efter hans död skulle bli en bestseller. Och han träffade för allra första gången Samuel Johnson, mera känd som Dr Johnson - författare, lexikograf och legendarisk konversatör - i Thomas Davies bokhandel nära Covent Garden den minnesvärda dagen 16 maj 1763. Även om detta första möte var mindre lyckat, ledde det i alla fall till att de två började umgås och lade grunden till en vänskap som skulle gå till historien.

Den hävdvunna och egendomligt seglivade bilden av Boswell som en osjälvständig och celebritetsjagande rumlare som sällan vek från Johnsons sida och pietetsfullt noterade varje dyrbart ord som kom från mästarens läppar stämmer inte ens beträffande Boswells rent fysiska närvaro i Johnsons liv. Han var trots allt en praktiserande advokat baserad i Skottland. Men framför allt stämmer inte synen på Boswell som en i sig ovidkommande figur som på något mirakulöst sätt lyckades skriva "Samuel Johnsons liv" (The Life of Samuel Johnson), en oöverträffad biografi som tävlade med Bibeln om att vara den mest lästa boken i den anglosachsiska världen.

Först under senare hälften av 1900-talet började man få upp ögonen för den konstnärliga medvetenhet och unika skaparkraft som har investerats i detta porträtt i helfigur av fenomenet Johnson som där kommer oss till mötes i hela sin intellektuella briljans och mänskliga ofullkomlighet.

Efter hand som den ena manuskriptbunten efter den andra upptäcktes under 1920- och 30-talen undanstuvade i skåp, kistor och vindsskrymslen har uppfattningen om Boswells författarskap fått revideras både vad gäller omfattning och originalitet. En viktig del av fynden utgjordes av den dagbok som Boswell förde från det tidiga 1760-talet till kort före sin död och som från början fungerade som ett slags litterär försöksverkstad där han övade upp sin stilistiska förmåga och bearbetade sina intryck. Men undan för undan utvecklades den till ett konstverk i sin egen rätt med detaljerade scenbeskrivningar, dramatiskt utformade dialoger och ett äkta journalistiskt driv.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish