Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vår ungdoms hjältar

Vår ungdoms hjältar

Bra Böcker 1978. Häftad, 263 sidor, 280x210 mm. 900 gram.

Gott skick. Sep 4th, 2009 | By ansvarig | Category: 2002-3, Artikel

Av Bertil Falk

Den svenska veckotidningens storhetstid är förbi. TV tog död på den. Från att ha varit folkbildare och litterära underhållare har veckotidningarna förvisso till det bakre ledet. Men att den älskade veckotidningen fortfarande älskas märks på det underverk till utställning som kan ses i Helsingborg fram till den 2 februari år 2003. Fast den bör förlängas ? härifrån och till evigheten.

Helsingborg (DAST) Veckotidningens huvudstad är varken Stockholm eller Malmö. Det är Helsingborg. Veckotidningar fanns visserligen redan på 1700-talet, men det var först när danska Allers tog steget över Öresund år 1879 och började tala svenska, som det som skulle bli veckotidningens guldålder inleddes.

Helsingborg hade också Sveriges första pressbyråkiosk och där hölls 1985 den enda internationella seriekongressen som hållits i Sverige med gäster som Lee Falk (Mandrake), Burne Hogarth (Tarzan-tecknare) och Jerry Siegel (Stålmannen).

Det är alltså som sig bör när Helsingborg satsar på En underbar värld ? svenska folkets veckotidningar i Dunkers kulturhus, en påkostad utställning. Budget på över tre miljoner. Besökare av alla åldrar stortrivs och kommer tillbaka både två och tre gånger.

Det är inte att undra på. Det är en välgjord och vital upplevelseutställning. Här finns schejkromantikens ökenoas med palmer och Snobbens hundkoja med skrivmaskinen. Vidare arketypiska läsställen, läshörnor av alla de slag, som det borgerliga rummet, utedasset, kasernlogementet, tågkupén, köksbordet, kojan, sovrummet, sommarrummet, Lill-Babs-rummet ej att förglömma. Därtill en gammaldags pressbyråkiosk.

I veckotidningarna förekom alla de berömda deckarförfattarna. I just Allers gick romaner av John Dickson Carr, Graham Greene och Stieg Trenter som följetonger.

Det var en tid med rena, fantasieggande omslag. Inte som i dag ett klotter av budskap och ett sammelsurium av bilder.

1978 kom Vår ungdoms hjältar (Bra Böcker) av Jan Olsheden och Stellan Olsson. De hade planerat att skriva ännu en bok, denna gång om veckotidningen. Ur den idén växte tanken på den utställning fram, som scenografen och dramatikern Christina Lundström och hennes sambo läraren, historikern, författaren och framför allt filmaren Stellan Olsson, båda med teaterbakgrund, har lyckats få till stånd.

De har på olika håll i landet skaffat fram veckotidningar från alla tider på loppmarknader och antikvariat, hos privatpersoner, ja, överallt där det överhuvudtaget funnits en chans att få tag i de gamla tidskrifterna innan de kastas. De tidningar som inte ingår i utställningen finns på Fredrikdals kulturmagasin och Helsingborgs museum är huvudman för utställningen.

Veckotidningar fanns alltså i Sverige redan på 1700-talet. Det var så kallade fruntimmerstidningar, som t.ex. Det enfaldiga fruntimret. Dessa tidskrifter kom ofta bara ut i ett par nummer innan

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish