Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Brännvin, vatten och bröd : glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850, del 1
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789185487691
Titel
Brännvin, vatten och bröd : glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850
Författare
Johan Birath
Förlag
Atremi
Utgivningsår
2007
Omfång
269 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
148 x 210 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar? Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag jämfört med de människor som levde för 175 år sedan?

1833 hittas Jan Jonsson Elg död av sina grannar, intill en gärdesgård. Han har en avfyrad bössa i handen. I förhören ges enbart positiva omdömen om Elg. Han verkar inte ha några ovänner i trakten bortsett från en, Carl Fredrik Kull - problembarn från Motala socken. Följ rättegången i Aska häradsrätt. Läs också om vad som hände med sjöbusarna i Norrköpings hamn, vilka vägrade lyda order. I Ydrebygden förkunnade den klarinettspelande, fagre ynglingen Daniel Carls­son sina religiösa irrläror. Han var även "under täcke med unga qvinnor"! Ta del av dessa, och andra östgötska rättsfall från tidigt 1800-tal.

Johan Birath är grundskollärare i Boxholm. Övrig tid ägnar han åt kommunpolitik, föreläsningar och historiska efterforsk­ningar. Hans främsta intressen är social-, kriminal- och religionshistoria samt folktro.

Genom sitt författarskap vill Johan Birath öka kunskapen om människors livsvillkor förr, samt stimulera till jämförelser med nutidens samhälle. Han inriktar sig genomgående på det arbetande folkets historia, vilket tillsammans med hans folkbildningarbete bl.a. resulterat i ABF:s kulturstipendium 2005.
Ytterligare författare: Birath, Johan