Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Arctic Heat Modern Svensk Het Mat

Arctic Heat Modern Svensk Het Mat

Nära nyskick. Spiralbunden. 1998. 224s. 24x17c. 840g. Nära Nyskick.
Jag har gjort det till min uppgift att smaksätta Sverige med heta kryddor. Jag tror på mat som förenar tradition med framtid och som lånar drag av världens matkulturer. Det betyder inte att jag vill utplåna svenska mattraditioner, utan snarare berika dem med originella ingredienser och smaker så att de kan bli till en ny kulturupplevelse!
Tänk dig svenska kalvfrikadeller i en smakrik buljong med grekiska nudlar, asiatisk kaffir lime och mexikansk serrano chilepeppar eller kryddiga latinamerikanska piroger fyllda med renskav och serverade med orientalisk ingefärs- & rabarberchutney. I dessa heta smaker finns en starkt medryckande positiv spänning som lockar dig att äta mera. Just det här spänningsmomentet är så viktigt för att ge maträtter ett högt egenvärde men också en tuff identietet, ett nutida svenskt haute cuisine, läs hot cuisine!


Senap, pepparrot, ingefära, vitlök, svartpeppar och chilepeppar är mina heta favoritkryddor som format den här boken och som återfinns i alla recepten. Det här är kryddor som väcker smaklökarna på ett uttrycksfullt sätt, får ögonen att tåras och gommen att brinna på det mest subtila vis. De är också exempel på kryddor som utökar kreativiteten i köket utan inblandning av för mycket fett och kolesterol. Kryddorna är tillsammans med mycket grönsaker och färska örter vår tids smakförhöjare med kontrastrika färger, konsistenser och en bra näringsbalans. Samtidigt har kryddorna mängder av goda hälsoeffekter som både förebygger och botar många av våra vanligaste sjukdomar.

Traditionellt har det förstås inte funnits någon svensk eller skandinavisk mat med het smak. Våra tidigare inhemska chilepeppar-såser måste vara de enda i världen som inte innehållit någon chilepeppar. Ordet het har dessutom aldrig förknippats med mat, förutom riktigt varm mat naturligtvis. Frän, kryddig eller pikant är uttrycksmässigt så långt man har kunnat sträcka sig när det gäller surströmming, sillinläggningar eller gammle Ole ostar. Senap och pepparrot är förvisso starka tillbehör men det enda som varit riktigt starkt är vårt eget eldvatten. Här har också de heta kryddorna använts mer rikligt.

Svensk kulinarisk tradition innehåller dock en mängd exotiska kryddor från främmande matkulturer. Kryddpeppar från Karibien, ingefära, kanel, kardemumma, nejlikor och senap från Asien och Sydeuropa. Kryddorna har uppskattats och satt sting på enformig och stärkelserik mat i alla tider.

Att svensk mat av idag skulle vara generellt het och kryddig är däremot inte självklart. P.J. ORourke, känd amerikansk journalist och författare har beskrivit svenskarnas uppfattning av het och kryddig mat vid en nivå som smakmässigt ligger mellan nattvardens oblat och ketchup. Det här får modern svensk het mat att låta som en paradox. Men det finns samtidigt ett undermedvetet behov av hetare smaker i svensk och skandinavisk matlagning.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789151832661
Titel
Arctic heat : modern svensk het mat
Författare
Jonas Borssén
Förlag
Prisma
Utgivningsår
1998
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Övrigt
Vikt
838 g
Språk
Svenska