I köttbullslandet konstruktionen av svenskt och utländskt på det kulinariska fältet
Häftad bok. Acta Universitatis Stockholmiensis. 2005. 424 sidor.
Mycket gott skick.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789185445042
- Titel
- I köttbullslandet konstruktionen av svenskt och utländskt på det kulinariska fältet
- Författare
- Jonathan Metzger
- Förlag
- Acta Universitatis Stockholmiensis
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 424 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Vikt
- 881 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vad är det som gör det vi idag uppfattar som "typisk svensk mat" så typiskt svensk? Och när börjar vi uppfatta den som sådan? Vad är det vi i olika tider har föreställt oss som den typiskt icke-svenska matlagningen? Och när började vi överhuvudtaget att i större utsträckning klassificera matlagning som "svensk" och "utländsk"?
Dessa frågor relaterar till den bredare frågeställningen om hur olika aktörer försöker skriva in människor i konsumtionsgemenskaper, exempelvis nationella matkulturer. Med utgångspunkt i detta försöker Jonathan Metzger i denna avhandling ställa våra föränderliga uppfattningar om vad som är "svenskt" och "utländsk" på matlagningsfältet i relation till mer övergripande samhällsförändringar; däribland den svenska nationella identitetens omvandlingar och de generella attityderna gentemot det som uppfattas som kulturellt avvikande i moderna och senmoderna samhällen.
With a summary in English.