Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Uranjägarna (En äventyrsbok som utspelar sig runt Billingen och skövdetrakten i atomålderns början)

Uranjägarna (En äventyrsbok som utspelar sig runt Billingen och skövdetrakten i atomålderns början)

Inbunden bok. EFS förlaget. 1960. 164 sidor.

Mycket gott skick. Text på baksidan: Sverige gäspade tvivlande och började gnida sömnen ur ögonen. Innan den stora allmänheten hunnit fatta galoppen hade regeringen beslutat om två större atomkraftverk: ”Adam” i Västerås och ”Eva” i Finnerödja. Dessutom skulle ett uranverk byggas på Billingen. - Oj, vi bäddar för vår egen grav! sa pessimisten. - Hurra, vi har äntligen funnit själva urkraften! sa optimisten.
Uranruschen var redan i full gång, då någon satte käpp i hjulet. Det påbörjade uranverksbygget uppsköts på obestämd tid och projektet ”Eva” skulle flyttas till annan ort. Rykten om mystiska raketnedslag, flygande tefat och så detta virrevarr av ändringar i svenska atomprogrammet gav svenskarna en känsla av panik.
Vad var egentligen orsaken till villervallan? Jo: URANJÄGARNA
Ett gäng pojkar från skövdetrakten visste litet mer än andra, men de teg. Äventyret ramlade bokstavligen ner över dem – i form av en halvdöd pilot. De råkade i befängda situationer, bara för att de inte ville svika ett förtroende. Fiskdöden i Svarttjärn, gåtan ”old Raggy” och ”den blåes” roll satte myror i huvudet på dem. För att nu inte tala om scanialigan.
Att uranverket på Billingen ändå till slut blir av är till stor del uranjägarnas förtjänst. De lär sig att bolla med atomålderns hemlighetsfulla språk och att skilja ”bakgrundsbrus” från radioaktiv gård” i en geigermikrofon. Men bäst av allt – de räknar med den verkliga Urkraften. Handen som ritat upp neutronernas banor som mäter ljusår mellan fingrarna.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen