Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vad är sexuellt kapital?

Vad är sexuellt kapital?

Häftad bok. Bokförlaget Daidalos. 2022. 130 sidor.

Nyskick. Förlagsny.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171736550
Titel
Vad är sexuellt kapital?
Författare
Kaplan, Dana
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2022
Omfång
130 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
129 x 185 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
164 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Sexualiteten har alltid varit en del av samhället och påverkats av sociala krafter. I dag, i den senmoderna världen, är den lika sammanflätad med ekonomin som den tidigare har varit med religionen. Så det är kanske inte så konstigt att man har börjat tala om ”sexuellt kapital” – och detta både inom sociologin och till vardags. Metaforen gör gällande att sex är en tillgång som, utöver den sexuella aktiviteten i sig, kan bli vinstgivande i framtiden.

I sin bok urskiljer sociologerna Dana Kaplan och Eva Illouz fyra olika typer av sexuellt kapital och belyser de omständigheter som har format dessa. De driver tesen att nyliberalismen har förändrat det sexuella kapitalets karaktär och att den förändringen ligger bakom så skilda fenomen som sexfester i Silicon Valley, kosmetisk intimkirurgi för en välbeställd medelklass och en förmodad förmåga att skaffa sig självkänsla genom sexuella förbindelser och investera detta självvärde i sin egen anställningsbarhet.

Det är uppenbart att kapitalismen bidrar till att reproducera heteronormativa och könsspecifika manus och narrativ, men frågan vi bör ställa oss är också hur den nyliberala sexualiteten – och det sexuella kapital den kan skapa – bidrar till att reproducera kapitalismen.

Dana Kaplan, född 1970, har doktorerat i socio­logi vid Hebreiska universitet i Jerusalem och därefter universitetet vid Öppna universitetet i Ra’anana.

Eva Illouz, född 1961, är professor i sociologi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och studierektor vid Centre européen de sociologie et de science politique, i Paris. Daidalos har tidigare givit ut hennes "Därför gör kärlek ont", "Därför tar kärleken slut" och "Israel. Sociologiska essäer".