Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tvättat vatten

Tvättat vatten

Ord & Visor. 2009. Häftad, 78 sidor.

Nyskick. Recension: Om miljökrisen beror på en i grunden felaktig syn på naturen, som något som ska kontrolleras och exploateras snarare än något med ett värde i sig, kan film, litteratur och poesi ha en minst lika betydelsefull roll för att vi ska nå en lösning som ekonomiska uträkningar. Karin Hultenheim är med sin debutsamling Tvättat vatten ett exempel på detta. Tvättat vatten består av en samling dikter som rör sig kring förhållandet mellan människa och natur, och den ekologiska krisens tragiska och hotfulla följder. Själv uppvuxen nära den småländska och öländska naturen har hon hämtat inspiration från denna, och fångar också den känslan av vördnad och magi man kan uppleva i mötet med den sydsvenska naturen.

Hultenheims dikter för ofta tankarna till den japanska diktformen haiku, dels eftersom de saknar rim och har en minimalistisk uppbyggnad snarare än några barocka ordmassor, dels på grund av att de avslutande orden ger en aha-upplevelse. De är dock betydligt längre än haiku-dikten, och kan kanske snarare sägas vara kedjor av haiku-liknande länkar. Aha-upplevelsen, här avseende miljökrisen i all sin sorgliga realitet, uttrycks exempelvis i de sista styckena i början av dikten om träden.

Blommorna
Bladen
Och träden
Dricker
Tysta
Klara
Av tvättat
Vatten

Gemensamt med haikun har Hultenheims dikter också en känsla för naturens närmast magiska sida (hon får också med mötet mellan en människa i bil och en jordälva i en dikt, ett exempel på hur skickligt hon använder sig av oväntade kontraster i sina dikter). Det är detta som gör att diktsamlingen till fullo kan betraktas som ekologisk poesi, eftersom den avlägsnar sig från den instrumentella synen på naturen. Det handlar inte om att värna om naturen av ekonomiska skäl, utan här framträder den som ett värde i sig. Man kan inte heller säga att Hultenheim "förmänskligar" naturen genom att jämföra trädens blad med hjärtan, snarare söker hon ett gemensamt språk för människa och natur. Detta antyds också av hennes ord på baksidan av diktsamlingen. "Naturen är ingen självklar sak som vi kan tämja. När jag lyssnar på trädens uråldriga erfarenhet av att vara träd, svarar mitt mänskliga ursprung".

Dikterna rör sig samtidigt på mikro- och makronivå. Samtidigt som det handlar om en enskild sjö eller liten daggmask kan det sägas handla om det "tvättade vattnets" effekter för ekosystemet som helhet, effekten av kemikalierna i stort.

Sammantaget innebär detta att Tvättat vatten är en lovande debutsamling som rent konstnärligt för tankarna till haikudikter, samtidigt som det ger nya perspektiv på den ekologiska krisen, perspektiv som rör sig bortom det rent instrumentella och ekonomiska och just därför återger naturen dess värde. Detta gör att man ser fram mot Hultenheims framtida alster.
Joakim Holm

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185515646
Titel
Tvättat vatten
Författare
Hultenheim, Karin
Förlag
Ord & Visor Förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
78 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
I Karin Hultenheims diktsamling, Tvättat vatten, är oron för naturen ständigt närvarande. Ödmjukt lyssnade förmedlar hon bilder och känslor över människans ingrepp i vår miljö. Hon rör sig alla elementen, hon besjunger träden, daggen, ljuset och mörkret med samma lågmälda tonfall.

Tvättat vatten är en diktsamling som bryter ner stora, allvarliga frågor, till enkla, gripbara bilder.

Några pressröster

"Om miljökrisen beror på en i grunden felaktig syn på naturen, som något som ska kontrolleras och exploateras snarare än något med ett värde i sig, kan film, litteratur och poesi ha en minst lika betydelsefull roll för att vi ska nå en lösning som ekonomiska uträkningar. ... Tvättat vatten ger nya perspektiv på den ekologiska krisen, perspektiv som rör sig bortom det rent instrumentella och ekonomiska och just därför återger naturen dess värde". Tidningen Kulturen
Jag blir förtjust i den varsamhet varmed hon utan stora åthävor lyfter fram det lilla livet hur allt i naturen påverkas av människors handling.
Blekinge Läns Tidning

Miljöförstöringen blir en brännande existentiell fråga I enkla ord, men mättat och substansfyllt blir den utsatta naturen lika mycket en bild av oss själva.

Dalarnas Tidningar

"Ett kretslopp diktas fram: från mask och mull till himmel och dunstande hav. Formmässigt är dikterna om vår nedsmutsade natur glänsande rena.

Helsingborgs Dagblad

Dessutom hanterar oftast Karin Hultenheim vältuggade ord som ljus och mörker, jord och vatten, med en överraskande originalitet.
Borås Tidning

Samlingen som helhet består av korta, luftigt satta dikter och det finns inget som hinner bli långrandigt eller överlastat.
Svenska Dagbladet