Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Smaker från hela världen - Italien : ur Allt om mat

Smaker från hela världen - Italien : ur Allt om mat

Inbunden bok. Stockholm : Bonnier tidskrifter. 2008. 124 sidor.

Nyskick. Nytt exemplar. Oläst. Ett minimalt stötmärke på främre nedre pärmkanten och några närmast obefintliga hanteringsspår, för övrigt i presentskick.

Förlagets illustrerade laminatband. Trådbundet. Större format. 23 x 20 cm.

Trots nyare influenser, framför allt från Sydostasien, fortsätter det italienska köket att vara många skandinavers kulinariska favorit. Flera av de klassiska rätterna - carpaccio, caprese, ossobuco och andra - har vi med åren lärt oss att tillaga och uttala nästan perfekt. Och många specialiteter - som prosciutto, mascarpone och crostini - är numera självklara inslag i svenska butiker. Trots de regionala skillnaderna finns en gemensam nämnare för "la vera cucina italiana", det sanna italienska köket: tidsfaktorn. Att tillaga och, kanske framför allt, äta maten får ta tid. Det är ingen slump att det var här, i en by på den italienska landsbygden, som den internationella slow food-rörelsen grundades i mitten av 1980-talet.

Så vad är det som lockar och förför? Kanske enkelheten. I det italienska köket konstrar man inte till det i onödan. Varje råvara älskas som den är, för sin karakteristiska smak och sina speciella egenskaper. En tomat är en tomat - och det räcker långt! Men denna upphöjelse av naturens gåvor ställer också krav på god kvalitet. En tomat är en tomat - men den ska också odlas och tillagas med omsorg för att komma till sin rätt. Är det inte säsong för en speciell grönsak, ja då väljer man helst någon annan, för färskt är finast och därför alltid ett givet förstahandsval ...

Den här boken är indelad i fyra kapitel efter hur den italienska måltiden traditionellt brukar serveras.

ANTIPASTI betyder "före pastan" och är helt enkelt förrätter. Caprese, tomat- och mozzarellasallad, är kanske det mest klassiska exemplet av alla. Crostini, bruschetta och focaccia är välkända namn på smörgåstemat i denna kategori.

PRIMI är den första av den italienska måltidens två huvudrätter. Nästan alltid är pasta eller ris det dominerande inslaget, matiga soppor räknas också hit. Här i boken har primirätterna ofta fått sällskap av grönsaker, svamp eller skaldjur. Vissa recept är avsedda att räcka som huvudrätt, andra som just primi.

SECONDI, den andra huvudrätten, består i Italien ofta av ett stycke kött, fisk eller fågel utan speciella tillbehör (tillbehör kallas på italienska restauranger »contorni« och beställs alltid separat). På svenskt vis har våra recept broderats ut med potatis, såser och grönsaker.

DOLCI är den söta avslutningen, nästan alltid förknippad med säsongens bär eller frukter, ofta i kombination med smakrika ostar. Klassiska och krämiga desserter som tiramisu, pannacotta och zabaglione hör också hit ...

Recepten i boken är oftast anpassade för att mätta fyra personer. Vill man på italienskt vis äta flera rätter går det alltså bra att minska portionerna (eller bjuda in fler gäster). Lycka till!

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189346918
Titel
Italien : [ur Allt om mat]
Författare
Karlström, Ulla - Lundin, Cecilia - Wrede, Eva - Allt om mat
Förlag
Stockholm : Bonnier tidskrifter
Utgivningsår
2008
Språk
Svenska