Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Mantor

Mantor

Inbunden bok. Wela förlag. 1 uppl. 1998. 329 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag saknas. Notering på försättsbladet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9197344931
Titel
Mantor
Författare
Karolina Bjällerstedt Mickos
Förlag
Wela förlag
Utgivningsår
1998
Omfång
329 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
148 x 230 mm Ryggbredd 27 mm
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vem är Esperani som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?

Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade. Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp, och många av invånarna är beredda att göra vad som helst för att upprätthålla religionens makt.

"Det är stilen som ror hem det, den litterära nivån. En vinjett som denna är rena jüngerska marmorklipporna vet jag:

"Man hade sagt mig att staden var vacker, och när jag sent om eftermiddagen vandrade in i den förstod jag varför. Ett lätt dis hade drivit in från havet och lagt sig som en slöja över alla de rikt utsmyckade stenhusen. Mitt i staden stack en rund, guldglänsande kupol upp. Den fångade solstrålarna och skickade ut dem åt alla håll, som om den och inte solen varit källan till ljuset."

Man kunde citera mer - men det räcker med att säga att författaren levererar. Det känns som "Astrid Lindgren för vuxna", det känns välbekant och hemtamt; det är liksom svenska nejder men ändå exotiskt. Och interiörer och mentaliteter gifter sig, musiska utflykter och psykologiska dramer förenar sig i ett högre amalgam; det är originellt men ändå balanserat och lagom, en stilla melodram i ett fiktivt Ruritanien, en story man "vet" är påhittad men som ändå engagerar.

(Det finns två delar till, "Larona" och "Dorei".) "

Bloggen Svenssongalaxen 2009

Katarina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som frilansande journalist och informatör. Mantor är första boken av tre i hennes sällsamma och spännande debutverk Till Esperani (Måni Bokförlag 1998).