Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vägen till Westfaliska freden. Sverige och trettioåriga kriget

Vägen till Westfaliska freden. Sverige och trettioåriga kriget

Historiska media 1998. Inbunden med skyddsomslag, 189 sidor, 320 gram.

Nyskick. År 1998 högtidlighölls 350-årsminnet av den westfaliska freden som gjorde slut på det trettioåriga kriget och i någon mån grundade det moderna europeiska statssystemet. Under Europarådets beskydd hölls högtidligheter i de båda tyska fredsstäderna Osnabrück och Münster, medan den stora jubileumsutställningen arrangerades i Münster. En lång rad europeiska arkiv, bibliotek och museer bidrog till utställningen. I Sverige bildades en nationalkommitté för att samordna firandet och jag hade förmånen att få vara sekreterare i den kommittén. Förutom ett omfattande samarbete med utlåning av föremål, skrivande av vetenskapliga texter med mera för utställningen i Münster, arrangerade kommittén också en vetenskaplig konferens om Sverige och det trettioåriga kriget. I nära anslutning till kommitténs arbete producerades viktiga utställningar på Vasamuseet och Skoklosters slott.

Flera av bidragen till konferensen trycktes i den här boken om Sveriges väg till den westfaliska freden. Mitt eget bidrag, förutom att vara redaktör, utgörs av en längre resonerande bibliografi över Sverige och det trettioåriga kriget samt en omfattande uppsats om den svenska krigsmakten i Östersjöområdet från 1590-talet till 1670-talet. Jag följer hur den svenska armén och flottan byggdes upp och placerade garnisoner i de nya provinser och orter som erövrades alltifrån 1610-talet. Särskilt lägger jag vikt vid hur olika utländska kontingenter användes. Medan opålitliga norska (från Tröndelagen efter Roskildefreden 1658) och skånska, soldater sändes österut till gränsen mot Ryssland, där de förmodades vara mindre villiga att desertera, så hölls de skotska soldaterna högt. De var de enda ickesvenska eller finska soldater som anförtroddes bevakningen av till exempel de strategiskt viktiga tyska Östersjöhamnarna under det trettioåriga kriget.


Ladda ner högupplöst omslagsbild

Vägen till westfaliska freden, Bokfakta:
Förlag: Historiska Media
Illustrationer: sv/v
Inbindning: Inbunden med skyddsomslag
Antal sidor: 191
Format: 140 mm x 220 mm
ISBN: 91-88930-29-7
Utgiven: 1998


Man glömmer lätt att det trettioåriga kriget inte bara handlade om fältslag mot den kejserlige eller bayerske fienden, utan också om att kontrollera växande delar av Tyskland. När kriget tog slut år 1648 fanns det svenska garnisoner på inte mindre än ett 80-tal platser, från Östersjön och ned till Bodensjön. Den delen av vår militära historia behandlas också i min huvuduppsats i den här boken.
Så här står det på baksidan av boken:

I oktober 1648 satte fredsdelegaterna i de westfaliska städerna Osnabruck och Munster slutligen punkt för ett tre decennier långt inferno. Det trettioåriga kriget medförde nya gränser och en ny europeisk maktbalans, med lämnade också efter sig krigsinvalider, ödelagda städer och för lång tid framåt obrukbar mark.

Vägen till westfaliska freden skildrar krigets många uttryck och resultat.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9188930297
Titel
Vägen till westfaliska freden
Författare
Ericsson, Lars
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2003
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
I oktober 1648 satte fredsdelegaterna i de westfaliska städerna Osnabrück och Münster slutligen punkt för ett tre decennier långt inferno. Det trettioåriga kriget medförde nya gränser och en ny europeisk maktbalans, men lämnade också efter sig krigsinvalider, ödelagda städer och för lång tid framåt obrukbar mark.

Vägen till westfaliska freden skildrar krigets många uttryck och resultat.
Vi möter krigsherrarna med sina strategier och högtflygande planer att placera Sverige på stormaktskartan. Vi får följa de vanliga soldaterna som fick omsätta teorin i praktiken. Många av dem var legoknektar som kom från Europas alla hörn för att fylla på de glesnande svenska krigsleden. Sveriges närmaste grannar godtog inte stillatigande de freder som allvarligt rubbade jämvikten i Östersjöområdet.

Skribenterna presenterar på ett populärt sätt aktuell forskning i detta fängslande ämne, som gett återverkningar långt in i modern svensk och europeisk historia. De är alla verksamma vid historiska institutioner i Norden.