Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Poesi. Ett urval.  Pocket

Poesi. Ett urval. Pocket

Bonnier pocket. 1986. 346 sidor, 190 gram.

Mycket gott skick. Lars Forssell
2 augusti 2007 16:46 | Musik, Politik, Prosa & lyrik | 39 kommentarer

Lars Forssell, född 1928, dog 26 juli 2007, sjuttionio år gammal. Han var en mycket betydelsefull person i det svenska kulturlivet. Hans mångsidighet är legendarisk: Han skrev visor, poesi, dramatik, om film och mycket annat. Deltog också i samhällsdebatten, alltid från ett vänsterperspektiv.

På en lite yngre generation av vänsterintellektuella ? mig bland andra ? gjorde han tidigt intryck genom att i Sverige introducera den franska kabarétraditionen. Ett av instrumenten var den radiokabaré han tillsammans med Pär Rådström gjorde 1956, ?Två åsnor?.

Sina översättningar av franska visor samlade han sedan i sångboken ?Snurra min jord och andra visor? (Bonniers, 1958). I den fanns visor som ?Säj vad ni vill? (?Paris-Canaille? av Léo Ferré), ?Snurra min jord? (med originaltext av samme författare), ?Evas visa? (?Comme hier? av Georges Brassens, som jag äger en hel binge originalskivor av) plus många andra mycket hörvärda visor ? bland dem de två som jag nedan återkommer till. Boken var en kultbok i den radikala unga socialdemokrati där jag tillbringade mina tidiga studentår: Laboremus i Uppsala (och de övriga socialdemokratiska studentklubbarna).

Ett med tolv visor utvidgat urval ? bland annat med mer originalmaterial ? kom sedan i ?Snurra min jord och nya visor?, FiBs lyrikklubb, 1966. Ett ännu större urval forssellvisor fanns i ?Jag står här på ett torg. Lars Forssells sångbok? (Författarförlaget, 1979) ? i den vill jag särskilt framhålla det stora urvalet tolkningar av sånger, skrivna av Mikis Theodorakis. Och ska vi fortsätta ännu längre fram i tiden, gav Atlantis 2004 ut Lars Forssells samlade visor, nu med noter, i två praktfulla band: ?Jag har dansat? och ?Säg vad ni vill?.

Min gamla LP där Ulla Sjöblom sjöng Lars Forssells franska kabarévisor, ?Lars Forssell Visor? (Telstar TR 11017) är nästan sönderspelad. Som tur är finns den åter tillgänglig, nu på CDn ?Ulla Sjöblom sjunger Sonja Åkesson och Lars Forssell (MNW CD 232, 1993)?.

***

När jag i maj 1960 valdes till ordförande för Laboremus och skulle planera höstens program, var en av mina första tankar, att jag skulle engagera Lars Forssell. Det lyckades också: Han framträdde vid den recentiorsafton, som inledde höstens mötesserie. Vi spred en folder om detta och om det övriga programmet till alla nyinskrivna på universitetet (recentiorer) och annonserade i Upsala Nya Tidning, och si ? stora samlingssalen på Västgöta nation var knökfull den där kvällen då Lars Forssell var där och talade över ämnet ?Att protestera i Sverige?. Det blev en benådad afton.

Laboremus betalade Forssell för resan från och tillbaka till Stockholm, för övernattning (vilket han hade begärt) på hotell Hörnan, och så fick han ett litet arvode. Sen berättade vår kassör Mary Schelin (senare Erixon), som då för tiden arbetade på arbetarekommunen, att Forssel

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100468568
Titel
Poesi
Författare
Forssell, Lars
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
1986
Bandtyp
Pocket
Mått
111 x 178 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
191 g
Språk
Svenska