Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Skuggans återkomst eller Don Juan går igen

Skuggans återkomst eller Don Juan går igen

Inbunden bok. Bonniers. 1985. 325 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. I ett litet antikvariat i Sevilla finner en svensk konstnär en pärm med gulnade och buckliga bilder, utförda med grov och enkel teknik på billigt papper. Det visar sig vara en serie träsnitt, som tycks illustrera Don Juans och hans tjänare Juanitos öden, och konstnären fascineras starkt av det outförda i bilderna.
Med dessa bilder framför sig börjar han så skriva, och en svit suggestiva berättelser växer fram under hans händer. Den åldrade Don Juan uppträder som patetisk botgörare, fast om han gycklar eller menar allvar är svårt att veta. Juanito får vara med om en veritabel helvetesvandring innan han till sist som gammal man finner en sorts ro. Och runtomkring dem båda träder även de andra figurerna i historien om Don Juan fram: Doña Isabel, Don Pedro Tenorio och inte minst Doña Ana, den enda kvinna som lyckades motstå Don Juan, kanske därför att hon var så lik honom.
Det är denna intensiva tolkningsprocess som är drivkraften i Skuggans återkomst eller Don Juan går igen. Konstnären upplever starkt avståndet mellan bild och verklighet, men han vet också att det är endast genom våra bilder som vi kan komma i förbindelse med verkligheten. Med lidelsefull uppmärksamhet betraktar han därför träsnitten, och hans berättelser blir besvärjelser eller rentav böner, som i sista hand syftar till att försona honom med livet. (G)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100466212
Titel
Skuggans återkomst eller Don Juan går igen : roman
Författare
Gyllensten, Lars
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1985
Språk
Svenska