Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sverige inför Operation Barbarossa - Svensk neutralitetspolitik 1940-1941

Sverige inför Operation Barbarossa - Svensk neutralitetspolitik 1940-1941

Inbunden bok.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Hjalmarson & Högberg. 2006. 516 s. 15 x 22,5cm. Omslaget har lätt kantslitage. Illustrerad.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789172240117
Titel
Sverige inför Operation Barbarossa : ocensurerad : [svensk neutralitetspolitik 1940-1941]
Författare
Björkman, Leif
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Utgivningsår
2006
Omfång
515 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
153 x 225 mm Ryggbredd 36 mm
Vikt
785 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En spännande skildring om det politiska spelet i Sverige inför det tyska anfallet på Sovjetunionen, men också om hur en ung doktorand censurerades av Försvarsstaben, UD och försvarsdepartementet men till slut räddades av Olof Palme.

Leif Björkmans lic.avhandling Sverige inför operation Barbarossa fick högsta betyg (A) och hemligstämplades 1970 av försvarsstaben. De hade upptäckt - vilket historikern Christer Jörgensen beskriver det i sin inledning som en berättelse hämtad ur en fiktiv agentroman - hur den unge och förslagna doktoranden hade kommit över hemligstämplat material som hade förvägrats honom av utrikesdepartementet och försvarsstaben.

Avhandlingen måste censureras! Detta blev försvarsstaben, UD och försvarsdepartementet snabbt överens om och hänvisade med uppspärrade ögon - och i skuggan av kalla krigets kyla - hur denna doktorsavhandling under överskådlig tid skulle kyla ner Sveriges förhållande till Finland - och Finlands förhållande till Sovjet.

Björkman trycktes ut i kylan men disputerade likväl den 1 juni 1971 för doktorsgraden vid Stockholms universitet med sin censurerade avhandling, och hyllades enhälligt av den svenska pressen.

Här föreligger den ocensurerade avhandlingsversionen, nu kompletterad med vad som inte fick publiceras 1971: ett Gestapomord efter ett medvetet avslöjande av utrikesminister Christian Günther, och att det var Adolf Hitler själv som satte gränsen för den svenska eftergiftspolitiken i juni 1941, då den svenska regeringen tillät transitering av den fältutrustade tyska infanteridivisionen Engelbrecht från Norge till Finland, såsom en "engångseftergift".